Κεράσι: Με βελτιωμένες αποδόσεις συνεχίζεται η συγκομιδή, στο… ύψος τους οι τιμές

Ανάμεικτες εικόνες δείχνει η παραγωγή κερασιού στη χώρα, με κάποιες περιοχές να ξεπερνάνε τα πρώιμα προβλήματα, αλλά κάποιες άλλες να δέχονται νέα χτυπήματα του καιρού. Η ζήτηση πάντως παραμένει ζωηρή, διατηρώντας τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα για όλη την περίοδο της συγκομιδής των πρώιμων και με προϋποθέσεις να κρατηθούν πάνω από τα 2 ευρώ και οι όψιμες.

Δυσάρεστη ήταν η έκπληξη για τα ανατολικά ορεινά του Νομού Πέλλας, που χτυπήθηκαν από έντονη χαλαζόπτωση το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουνίου. Ο Φώντας Τσέμπης, μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμωπίας «Αρχάγγελος», τόνισε στην «ΥΧ» πως «χτυπήθηκαν τα κτήματα στον οικισμό Αρχαγγέλου και σε άλλα δύο χωριά, Περίκλεια και Νότια. Από όπου πέρασε το χαλάζι, η ζημιά είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Τα χωριά αυτά αποτελούν περισσότερο από το 50% του νομού και το 15% της εθνικής παραγωγής. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε συγκομίσει ούτε το 2%, οπότε καταλαβαίνετε για τι ζημιά μιλάμε».

Με μεγάλες, απώλειες που φτάνουν μέχρι και στο 60% στις πρώιμες ποικιλίες, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου, εξελίσσεται η συλλογή των μεσοπρώιμων στα δυτικά του νομού, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι όψιμες ποικιλίες, όπως μας είπε ο κερασοπαραγωγός από την Κερασιά Βόρας, Διονύσης Μάρκου. Οι παραγωγοί εισέπραξαν αρχικά 2,8-3,2 ευρώ/κιλό για τα πρώιμα και 2,1-2,5 ευρώ για τα μεσοπρώιμα. Τα όψιμα δείχνουν σαφώς καλύτερη εικόνα παραγωγικά. «Εάν κρατήσει ο καλός καιρός, θα έχουμε αυξημένες αποδόσεις από εδώ και πέρα», εκτιμά ο κ. Μάρκου.

Στην Αγιά της Λάρισας, απώλειες της τάξης του 40% αντιμετώπισαν και τα μεσοπρώιμα και τα πρώιμα. Στα όψιμα, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι τιμές ξεκίνησαν στα 3 ευρώ, το κιλό και συνεχίστηκαν στα 2,5-3 ευρώ ενώ, όπως επισημαίνει ο Θωμάς Σιμούλης, καλλιεργητής και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Ο Κίσσαβος», «έχουμε κάθε λόγο να ευελπιστούμε ότι και στα όψιμα οι τιμές θα κρατηθούν σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, πάνω από τα 2 ευρώ για τα καλά νούμερα».

Στον αντίποδα η Τρίπολη και η Ροδόπη

Για αρνητικό πρόσημο φαίνεται ότι πάει η χρονιά για το κεράσι της Αρκαδίας, όπου μετά τις απώλειες της τάξης μέχρι και του 90% στο πρώιμο Πιγκαρό, η εικόνα παραμένει δυσοίωνη για μεσοπρώιμα και όψιμα. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες όψιμες ποικιλίες με απώλειες που προσδιορίζονται μέχρι και στο 70%-80%, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής που βρίσκονται τα κτήματα, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκανιό, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση». «Ούτως ή άλλως αυτές οι ποικιλίες είναι περισσότερες από τις πρώιμες, οπότε μιλάμε και για περισσότερες ποσότητες, όμως και αυτές δεν είναι αρκετές για να γίνουν εξαγωγές».

Για το λευκό βιομηχανικό πετροκέρασο, η συλλογή του οποίου θα ξεκινήσει τις επόμενες 10-12 ημέρες, στον συνεταιρισμό εκτιμούν ότι περίπου το 40%-50% σώθηκε φέτος και ήδη βρίσκονται σε επαφές με εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, εκτιμώντας ότι δεν θα πέσει κάτω από τα 75-80 λεπτά με μίσχο και 60-70 λεπτά χωρίς μίσχο. Τα μαύρα επιτραπέζια, που αποτελούν περίπου τη μισή καλλιέργεια σε σχέση με τα λευκά, είχαν απώλειες περίπου 60%-70%.

Δύσκολη χρονιά βλέπουν και στη Ροδόπη, εξαιτίας των αλλεπάλληλων χαλαζοπτώσεων και των νεροποντών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρπού και της συγκομιδής. «Πάνω από τα μισά στις όψιμες ποικιλίες τα πετάμε γιατί είναι σκισμένα», μας είπε χαρακτηριστικά ο Γκαλίπ Χουσεΐν, παραγωγός από τα κερασοχώρια της Ροδόπης. Οι τιμές για τα επιτραπέζια διαμορφώθηκαν στα 70 λεπτά-1 ευρώ για τα όψιμα, που μαζεύονται τώρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στη βιομηχανία με 35-50 λεπτά, γιατί υπολείπονται των χαρακτηριστικών που χρειάζονται για τη λιανική.