Κεράσι: Βροχές και χαλάζι «πλήγωσαν» τις πρώιμες ποικιλίες
✱ Μειωμένες αποδόσεις, από 40% έως 80%, ανάλογα με την περιοχή

Με προβλήματα ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συγκομιδή κερασιών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών δέχτηκαν διαδοχικά «χτυπήματα» από βροχές και χαλάζι που σημειώθηκε τόσο στα τέλη Απριλίου όσο και στην έναρξη της συγκομιδής κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Εκτός από το σχίσιμο των κερασιών λόγω των βροχοπτώσεων, σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αντιμετωπίζουν σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες και λόγω της ακαρπίας, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε.
Στους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή κερασιού εντοπίζονται στα ορεινά της Πέλλας, της Ημαθίας, αλλά και σε περιοχές της Πιερίας. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις περιοχές της Αλμωπίας και της Έδεσσας, όπου οι καιρικές συνθήκες στα τέλη Απριλίου, αλλά και την περασμένη εβδομάδα, με το κρύο, την υγρασία και τις συνεχείς βροχοπτώσεις «χτύπησαν» διαδοχικά τους κερασώνες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σχίσιμο των καρπών, με συνέπεια να θεωρούνται πλέον ακατάλληλοι για προώθηση στην αγορά. Μάλιστα, σε ορισμένες ποικιλίες και περιοχές, οι απώλειες στην κερασοπαραγωγή αγγίζουν το 80%.
Πέλλα – Ημαθία
Όπως επισημαίνουν αγρότες από την Πέλλα, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές, οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίζονται σε αγροκτήματα της Αλμωπίας και ειδικότερα στις κοινότητες Κερασιά, Λουτράκι, Όρμα, Σαρακηνοί, Σωτήρα, Πλατάνη κ.ά.
Τη χαριστική βολή, ωστόσο, στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών (Μπουρλά, Early Lorry, Early BG) έδωσαν οι απανωτές βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της συγκομιδής έχουμε δεχτεί σημαντικό πλήγμα στις κερασιές. Οι απανωτές βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σxισίματα στον καρπό των φρούτων, κοντά στο κοτσάνι. Τα κεράσια μαλακώνουν από το νερό της βροχής και μετά ανοίγουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προωθηθούν στην αγορά. Προσπαθούμε να κάνουμε διαλογή κάποιων φρούτων που απέμειναν, αλλά όπως φαίνεται η καταστροφή είναι σχεδόν ολική. Η μείωση στην παραγωγή φτάνει σε ποσοστό 80% και η ανησυχία μας είναι μεγάλη και για τις μεσοπρώιμες ποικιλίες», είπε στην «ΥΧ» ο Πέτρος Παλαμούσκας, παραγωγός κερασιών από την Πλατάνη Έδεσσας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το μέγεθος των καταστροφών που σημειώθηκαν τον Μάιο στις κερασιές της Πέλλας από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που έκαναν επιτόπιους ελέγχους στα τέλη Απρίλη. «Οι ζημιές στα κεράσια είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των απανωτών βροχών των τελευταίων ημερών και θα πρέπει να αποζημιωθούμε για το σύνολο της καταστροφής στην παραγωγή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τα «χτυπήματα» του καιρού δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες οι κερασιές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά της Ημαθίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βροχές και χαλάζι έπληξαν σε αρκετές περιοχές αγροκτήματα με κεράσια. «Οι συνεχείς βροχές δημιουργούν προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών. Στην περιοχή μας σημειώθηκε την Κυριακή (12 Μαΐου) χαλάζι, ενώ στις γύρω κοινότητες ήδη φαίνονται τα προβλήματα σε πρώιμες ποικιλίες κερασιού λόγω των βροχοπτώσεων», σημείωσε ο Ραφαήλ Πουλτίδης, αγρότης και πρόεδρος της κοινότητας Ροδοχωρίου του Δήμου Νάουσας.
Αντίστοιχα και οι αγρότες σε πεδινές κοινότητες της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία (Μαρίνα, Πολλά Νερά, Αγγελοχώρι, Πρασινάδα, Σταυρός κ.ά.) δεν είχαν σύμμαχό τους τον καιρό. Οι βροχές προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις κερασιές και συγκεκριμένα στις ποικιλίες Μπουρλά, Πικαρό, πρώιμα Κολινδρού κ.ά.
Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας οι πολυήμερες βροχές προκάλεσαν καταστροφές στο σύνολο της παραγωγής κερασιών.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις περιοχές της Αλμωπίας και της Έδεσσας, όπου οι καιρικές συνθήκες στα τέλη Απριλίου, αλλά και την περασμένη εβδομάδα, με το κρύο, την υγρασία και τις συνεχείς βροχοπτώσεις «χτύπησαν» διαδοχικά τους κερασώνες
Έντονη ακαρπία σε κερασιές της Δυτικής Μακεδονίας
Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βιώνουν για άλλη μία χρονιά οι δενδροκαλλιεργητές της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ήπιος χειμώνας και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, επηρέασαν την ανθοφορία των κερασιών, με συνέπεια να παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακαρπία και καρπόπτωση στις δενδροκαλλιέργειες.
«Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στις κερασιές και στις μηλιές της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη συνέχεια, καθώς και της έντονης σκόνης, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία και να προκύψει καρπόπτωση», επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοκτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας. Από τον συνεταιρισμό, επίσης, επισημαίνουν ότι «υπάρχουν κτήματα στα οποία τα δέντρα είναι άδεια», εξηγώντας ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένες αποδόσεις σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία».
Τέλος, οι παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας ζητούν να αποζημιωθούν για τις προαναφερόμενες ζημιές, υπογραμμίζοντας: «Ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους με επαρκή χρηματοδότηση».
Πιερία – Θεσσαλία
Από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν έμειναν αλώβητες οι κερασιές της Πιερίας. Έντονα είναι τα προβλήματα που προκάλεσαν οι διαδοχικές βροχές σε αγροκτήματα με κερασιές στη Ράχη. «Η συγκομιδή των κερασιών ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με προβλήματα στην περιοχή μας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, καθώς οι απανωτές βροχές υποβάθμισαν την ποιότητα και προκάλεσαν σχισίματα στα κεράσια. Αυτές τις μέρες προχωράμε στους απαραίτητους ψεκασμούς και στις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες», τόνισε ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης – «Άγιος Λουκάς».
Ζημιές έως 40% προκάλεσαν στις κερασιές της Αγιάς στη Λάρισα οι βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου. «Οι συνεχείς βροχές έσκασαν τα κεράσια και οι πρώτες εκτιμήσεις μας είναι ότι στις πρώιμες ποικιλίες η ζημιά στην παραγωγή φτάνει και το 40%», δήλωσε ο Αντώνης Τσιάρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» στην Αγιά.