Κεράσι: Χάθηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρωιμότητας

Σε εβδομάδα των παθών δείχνει να εξελίσσεται το τελευταίο επταήμερο της συλλογής για τους κερασοπαραγωγούς της χώρας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, το ποσοστό σχισίματος των κερασιών έχει αυξηθεί σε σημαντικά μεγάλο βαθμό, υποβαθμίζοντας το παραγόμενο προϊόν. Η ατμοσφαιρική υγρασία συμβάλλει σημαντικά στην προσβολή των καρπών λόγω και της ευαισθησίας τους, με αποτέλεσμα το κεράσι να αλλοιώνεται πριν ακόμα φτάσει στην αγορά.

Η αρνητική αυτή η κατάσταση ξεκίνησε από τα υπερπρώιμα κεράσια του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα και, όπως δείχνει η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρώιμης συλλογής και της υψηλής τιμής έχει πλέον χαθεί και οι παραγωγοί έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τις μεσο-όψιμες και όψιμες ποικιλίες.

Για μία δύσκολη χρονιά και ίσως από τις χειρότερες της δεκαετίας κάνει λόγο ο Γιάννης Ρούλιας, παραγωγός κερασιών από το Φραντζί Φθιώτιδας. Με εργατικό προσωπικό δέκα ατόμων, μάζεψε συνολικά 50 τελαράκια των 2,5 κιλών, περίπου 130 κιλά συνολικά, όταν την αντίστοιχη περίοδο, με τα ίδια άτομα, θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τα 600 κιλά. Δεν συμφέρει η συλλογή, υποστηρίζει ο ίδιος, «αλλά το κάνουμε περισσότερο για να καθαριστούν τα δέντρα, διότι οι εναπομείναντες καρποί είναι φορείς ασθενειών και εντόμων και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις άλλες ποικιλίες», αναφέρει.

Αγιά: Όψιμη η παραγωγή και με πολλές απώλειες

«Συνήθως, η περιοχή μας ξεκινούσε τη συλλογή προς τα τέλη Απριλίου για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών», υποστηρίζει ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς. Φέτος όμως η παραγωγή δείχνει να είναι όψιμη και με σημαντικές απώλειες, λόγω των βροχοπτώσεων και του ανοιξιάτικου παγετού, που επηρέασε σημαντικά την καρποφορία. «Υπάρχουν περιβόλια στον κάμπο που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, σε αντίθεση με αυτά που είναι σε ορεινές περιοχές, με βόρεια κατεύθυνση», εκτιμά με έντονο προβληματισμό.

Αναφερόμενος στις πρώιμες ποικιλίες, είπε ότι παρουσίασαν μεγάλα προβλήματα με το σκίσιμο λόγω των βροχών και όλα δείχνουν ότι από τον κακό καιρό δεν θα γλυτώσουν ούτε οι όψιμες ποικιλίες, οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν από το στάδιο του κοκκινίσματος.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας εξηγήσει γιατί, αφού οι παραγωγοί γνωρίζουν για την καταστροφή που προκαλούν οι βροχές κατά την περίοδο της ωρίμανσης των κερασιών, δεν έχουν προχωρήσει στην προστασία δέντρων με κάλυψη αντιβροχικών και αντιχαλαζικών συστημάτων. O κ. Ζέικος υποστήριξε ότι «το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι σημαντικά μεγάλο για τους κερασοπαραγωγούς που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 3.500 ευρώ. Μπορεί ο ΕΛΓΑ να δίνει επιδότηση με σημαντικά μεγάλο ποσοστό, αλλά η γραφειοκρατία είναι πολυδαίδαλη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη δέχονται να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα».

Αλμωπία: Πάνω από 80% οι απώλειες για το Τραγανό

Για μια κακή χρονιά κάνει λόγο και ο Διονύσης Δρένος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αρχάγγελος Αλμωπίας. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή θα είναι όψιμη και θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου. Εστιάζοντας στην κύρια ποικιλία της περιοχής, που είναι το Τραγανό Έδεσσας, κάνει λόγο για «μεγάλη καταστροφή, που ξεπερνά το 80%. Αυτή προκλήθηκε από τον ανοιξιάτικο παγετό, σε σύγκριση με τις οψιμότερες ποικιλίες».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι βροχές αυτή την περίοδο δεν δημιουργούν προβλήματα στα δέντρα, λόγω του μικρού μεγέθους των καρπών. «Το γεγονός ότι το 90% των δέντρων, που καλλιεργούνται στην περιοχή μας σε περίπου 10.000 στρέμματα, είναι ξερικά, η αναγκαιότητα του νερού στην παρούσα περίοδο για μας είναι ευεργετική», τονίζει. Κλείνοντας, ο κ. Δρένος υποστηρίζει την αναγκαιότητα της πιστοποίησης των τοπικών ποικιλιών ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, καθώς και της άρδευσης των χωραφιών με την αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων ή ακόμα και γεωτρήσεων.

Επιστρέφονται φορτία από την αγορά λόγω αλλοίωσης

Περιγράφοντας την τρέχουσα παραγωγική περίοδο για το κεράσι, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στη συλλογή, αλλά και την εμπορία, ο Κώστας Μουδήρης, έμπορος φρούτων από τη Σκύδρα, εστιάζει στην ποιότητα του προϊόντος.

Εξηγεί ότι οι βροχές που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο με το σχίσιμο των καρπών, αλλά και με τη διατηρησιμότητα. «Ακόμα και οι καρποί που συλλέγονται μετά τη βροχή αυτή την περίοδο δεν είναι μεν σκισμένοι, όμως μέχρι να φτάσουν στο ράφι έχουν μαλακώσει και σαπίσει, με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμοι», παρατηρεί. Υποστηρίζει, επίσης ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Φθιώτιδα και επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές παραγωγής κερασιών, όπως είναι η Αγιά, η Κατερίνη, η Βέροια, η Νάουσα και άλλες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023