Κερασοπαραγωγοί Αγιάς: Εν αναμονή των εργατών γης και του καιρού

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κερασοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, οι οποίοι αγωνιούν για τρεις λόγους για την τύχη της φετινής σοδειάς. Κατ’ αρχάς, τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου έπληξαν την καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης. «Την ερχόμενη εβδομάδα, θα φανεί εάν επηρεάστηκε ο καρπός», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης. Αναφορικά με τη συγκομιδή του προϊόντος, η οποία γίνεται συνήθως για τις πρώιμες ποικιλίες (Έρλι Μπίτζι, Έρλι Πόρι και Μπούρλα) στις 10 Μαΐου και για τις όψιμες περί τα μέσα Ιουνίου, οι παραγωγοί της Αγιάς εύχονται «να έχει λυθεί μέχρι τότε το πρόβλημα με την έλλειψη των εργατικών χεριών, αλλιώς τα κεράσια θα μείνουν στα δέντρα».

Τέλος, αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος, μετά τα γεγονότα του κορωνοϊού, οι παραγωγοί ελπίζουν «το κεράσι να έχει την τύχη του μήλου της επαρχίας, το οποίο δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα και όχι της φράουλας, του αγγουριού ή της ντομάτας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στις αποθήκες.

Οι εξαγωγές που κάνουμε κυρίως στα σκληρά κεράσια έχουν προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και χώρες της Αφρικής, με έντονο τουριστικό πρόσημο, όπως το Ντουμπάι και η Αίγυπτος. Στην Ευρώπη, λογικά, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και με τις χώρες της Αφρικής», δηλώνει ο κ. Σιμούλης.