Κερδίζει έδαφος η συμβολαιακή καλλιέργεια καμελίνας με τη Verd ΑΕ

Από τον πειραματικό αγρό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από εννέα χρόνια και το πιλοτικό πρόγραμμα της BIOS ΑΕ σε δύο εκτάσεις στη Χαλκιδική το 2022, η καλλιέργεια της καμελίνας, ενός ενεργειακού φυτού κατάλληλου για βιοκαύσιμο, επεκτείνεται σταδιακά και με γερά θεμέλια ανά την Ελλάδα. Πλέον, έχει σπαρθεί καμελίνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ», σε Ορεστιάδα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Πτολεμαΐδα και από φέτος ατις Σέρρες.
Για την περιοχή των Σερρών, μας μίλησε ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Αγροφυλλίδα ΑΕ, Στέργιος Γκιργκίρης: «Συνολικά, έχουμε σπείρει στην περιοχή 500 στρέμματα με καμελίνα. Οι παραγωγοί συνάπτουν σύμβαση με την εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ Verd ΑΕ συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Η εγγυημένη τιμή που αναγράφεται στη σύμβαση είναι 475 ευρώ/τόνο».
Όπως εξήγησε στην «ΥΧ», η καμελίνα είναι φθινοπωρινή καλλιέργεια, «σπέρνεται Οκτώβριο με Νοέμβριο. Η συγκομιδή της γίνεται μέσα με τέλη Μαΐου και μετά ο γεωργός πρέπει να σπείρει την κύρια καλλιέργεια, προκειμένου να ενταχθεί στο αντίστοιχο Οικολογικό Σχήμα». Στη σύμβαση με την εταιρεία Verd, πρώην Ελίν Βιοκαύσιμα, αναγράφεται ως υποχρέωση του παραγωγού να καλλιεργήσει:
- Καμελίνα (καλλιέργεια κάλυψης) για την περίοδο 11/2024 – 05/2025.
- Δεύτερη καλλιέργεια (επίσπορη) για το ίδιο αγροτεμάχιο την περίοδο 05/2025-09/2025.
Επίσης, «ο γεωργός υποχρεούται να δηλώσει στο ΟΣΔΕ την καλλιέργεια της καμελίνας στο 1ο Οικολογικό σχήμα 31.1 – Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών Υποκατηγορία 31.1-Γ “Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών”,» καθώς και τη «δεύτερη καλλιέργεια για το ίδιο αγροτεμάχιο στο οποίο έγινε προηγουμένως η καλλιέργεια καμελίνας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν στον πρώτο μεταποιητή (σ.σ. Verd AE) τα αποδεικτικά για τη σπορά της δεύτερης καλλιέργειας (τιμολόγια σπόρου, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων)».
Στις υποχρεώσεις του γεωργού συμπεριλαμβάνεται και η παράδοση στην εταιρεία όλης της συγκομιζόμενης πρώτης ύλης, δηλαδή των σπόρων καμελίνας, με υγρασία έως 8% και ξένες ύλες έως 8%, σε ποσότητα που αντιστοιχεί στη συμφωνηθείσα έκταση.
Ο κ. Γκιργκίρης διευκρίνισε ότι η ανώτατη επιδότηση, που μπορεί να πάρει ο παραγωγός από το Οικολογικό Σχήμα 31.1-Γ, είναι 60 ευρώ/στρέμμα. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για το συγκεκριμένο σχήμα, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η επιδότηση αναλογικά. Όμως, η εταιρεία δεσμεύεται να καλύψει τη διαφορά μέχρι του ποσού των 20 ευρώ/στρέμμα, τόνισε ο κ. Γκιργκίρης.