Kerkinis Farm: Βουβαλίσια προϊόντα με επώνυμο και καταγωγή

Στην οικογενειακή φάρμα εκτρέφουν 250-300 βουβάλια, σε όλες τις ηλικίες
03/01/2025
6' διάβασμα
kerkinis-farm-vouvalisia-proionta-me-eponymo-kai-katagogi-343020

Η Kerkinis Farm είναι μια οικογενειακή φάρμα που εκτρέφει, παράγει, επεξεργάζεται και τυποποιεί κρέας και αλλαντικά από βουβάλι και η οποία, για περισσότερα από 23 χρόνια, φέρνει από τον προστατευμένο υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης στο πιάτο του καταναλωτή μια αλλιώτικη γευστική εμπειρία και μια υγιεινή πρόταση διατροφής.

Είναι από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τα βουβαλίσια προϊόντα και την προώθησή τους. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ενώ συνεπιβάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι η σύζυγός του, Ελένη, και τα δύο τους παιδιά, ο Κλεάνθης, που σπούδασε Μάρκετινγκ, και ο Σταύρος, που είναι τεχνολόγος γεωπόνος.

Η ενασχόληση με τα βουβάλια

Η επιχειρηματική διαδρομή στα βουβαλίσια προϊόντα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν η περιοχή, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, όπως και φυσιολατρών. Υπήρχαν πολλές ψαροταβέρνες, αλλά ο κόσμος δεν προτιμούσε τα λιμνίσια ψάρια.

Ο κ. Παπαδόπουλος, που διατηρούσε παραδοσιακό κρεοπωλείο στην περιοχή, αποφάσισε, λίγα χρόνια αργότερα, ως… τουριστική ατραξιόν να εκμεταλλευτεί ένα σήμα κατατεθέν του τόπου του. Τα βουβάλια που κατοικοέδρευαν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης ανήκαν σε σπάνια φυλή και είχαν παρουσία στον ελλαδικό χώρο περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Τότε, βέβαια, τα βουβάλια ήταν σε φθίνουσα πορεία, σε αντίθεση με το 1960-1970 που ήταν σε αφθονία και τα χρησιμοποιούσαν για αγροτικές εργασίες. Οι ποσότητες ήταν λίγες, για αρχή, στο κατάστημα του κ. Παπαδόπουλου, λίγο κρέας, λουκάνικα και ερασιτεχνικός καβουρμάς. Στη συνέχεια, άρχισαν να έρχονται οι συμμετοχές σε εκθέσεις τροφίμων και η ζήτηση για αλλαντικά να μεγαλώνει, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου για το βουβαλίσιο κρέας. Έτσι, αναπτερώθηκε το ηθικό πως υπάρχει προοπτική και μέλλον για αυτό το προϊόν.

Το 2008 δημιούργησαν το εργαστήριο και, ταυτόχρονα, ξεκίνησαν τη φάρμα εκτροφής των βουβαλιών, ώστε να έχουν δική τους πρώτη ύλη. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που ξεκίνησε ως μια τουριστική στρατηγική προσέλκυσης πελατών εξελίχθηκε σήμερα ώστε η Kerkinis Farm να είναι η μοναδική μονάδα με κάθετη γραμμή παραγωγής βουβαλίσιου κρέατος στην Ελλάδα.

«Έχει προοπτικές και δυναμική ο κλάδος, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να γίνει βιομηχανία, αφού μιλάμε για μικρής κλίμακας εκτροφές. Κρατάμε τον μικρό χαρακτήρα της, γιατί είναι κάτι ξεχωριστό που μπορεί να βελτιωθεί και να πάρει την αξία του το βουβαλίσιο κρέας και να έχει ακόμη καλύτερες τιμές», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι δραστηριότητες και τα προϊόντα

Σήμερα, στην οικογενειακή φάρμα εκτρέφονται 250-300 βουβάλια, σε όλες τις ηλικίες, ενώ διαθέτουν εργαστήριο, κρεοπωλείο, αλλά και καντίνα, την… Buffalo Bill στο λιμανάκι της Κερκίνης, όπου προσφέρουν street food αποκλειστικά με βουβαλίσια προϊόντα.

Η εταιρεία καινοτομεί συνεχώς στην παραγωγή βουβαλίσιων προϊόντων και έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, εκτός του παραδοσιακού καβουρμά που αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας, τα λουκάνικα, το καπνιστό φιλέτο και την μπριζόλα, το σαλάμι, τα μπέργκερς και τα μπιφτέκια και άλλα πολλά, δημιούργησε και έβγαλε στην αγορά πρόσφατα ζαμπόν από βουβάλι, όπως και παστράμι, ενώ προχώρησε και σε κοπές για κρέατα στο grill.

«Στην αρχή, δεν γνωρίζαμε το πόσο ποιοτικό και ωφέλιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό το κρέας του βουβαλιού. Έχει σίδηρο, ψευδάργυρο, υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, λιγότερα λιπαρά, δηλαδή είναι πιο υγιεινό σε σχέση με άλλα κρέατα. Και σίγουρα παίζει ρόλο το πώς μεγαλώνει το βουβάλι. Η φυλή δεν είναι βελτιωμένη για να μας παράγει πολύ γάλα ή να δίνει πολύ κρέας. Ωστόσο, θα δούμε διαφορετικές ποιότητες κρέατος ανάμεσα και στα ίδια τα βουβάλια. Εξαρτάται από το πώς ανατρέφονται και πόσο καλή ζωή κάνουν. Εμείς πάντα προσέχαμε να είναι καλοζωισμένα και καλοταϊσμένα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τον τελευταίο χρόνο, έχουν κάνει συνεργασία και έρευνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια κατάλληλη διατροφική συνταγή, κι έχουν καταφέρει, όπως τονίζει ο επικεφαλής της Kerkinis Farm, να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό ποιοτικά κρέας και σε πολλά σημεία ανώτερο από τα μοσχαρίσια κρέατα του εξωτερικού.

Παράλληλα, προμηθεύονται από άλλους παραγωγούς μικρά για εκπάχυνση, προκειμένου να έχουν σταθερή ποιότητα κρέατος, ενώ αναμένεται συνεργασία με άλλους παραγωγούς στους οποίους θα δίνουν καθορισμένες οδηγίες. Η δυναμικότητα της παραγωγής ανέρχεται περίπου σε έναν τόνο κρέας την εβδομάδα, με δυνατότητα τριπλασιασμού αναλόγως των αναγκών. Περισσότερο από το 50% της τροφής των βουβαλιών είναι από τα ιδιόκτητα χωράφια από τις τροφές που οι ίδιοι καλλιεργούν, ενώ τα βουβάλια εκτρέφονται παραδοσιακά με εκτεταμένη εφαρμογή ελεύθερης βόσκησης με αυτοφυή φυτά που ευδοκιμούν στη λίμνη Κερκίνη από τον Μάρτιο-Απρίλη μέχρι και τον Νοέμβριο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των βουβαλιών μέσα στο νερό, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Σημαντική στιγμή για την οικογένεια Παπαδόπουλου και την εταιρεία τους ήταν η βράβευσή τους πέρσι για την ποιοτική παραγωγή κρέατος και αλλαντικών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.