Κιλκίς: Νέο φυτικό είδος, μοναδικό για την ελληνική χλωρίδα, καταγράφηκε στην Κάρπη

Ποικιλόμορφο, αλλά και ανεξερεύνητο το οικοσύστημα του Κιλκίς, το οποίο προσφέρει γενναιόδωρα τους θησαυρούς του στους λάτρεις και εξερευνητές της φύσης. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε η επιστημονική καταγραφή ενός ακόμη νέου και μοναδικού για την ελληνική χλωρίδα είδους.
Πρόκειται για τον πολυετή αγριόβικο, Vicia sparsiflora, ο οποίος έχει καταγραφές έως σήμερα από την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τη Σλοβακία, την Ουκρανία, έως τη Βουλγαρία και την περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά δεν υπήρχε καταγραφή του στην Ελλάδα. Έτσι, πρόσφατα έγινε η πρώτη και μοναδική καταγραφή στον ελληνικό χώρο και είναι από την Κάρπη Κιλκίς, ανατολικά στις πλαγιές του Πάικου.
Τυχαία ανακάλυψη
Η ανακάλυψη του μοναδικού αυτού θησαυρού έγινε από τη σύζυγο του γνωστού γεωπόνου της ΔΑΟΚ Κιλκίς και φυσιοδίφη, Βασίλη Ιωαννίδη. Το εντόπισε τυχαία σε μια πεζοπορία στη φύση και στην περιοχή. Εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του και έστειλαν δείγμα του στα Εργαστήρια Βοτανικής των πανεπιστημίων της Αθήνας και των Πατρών, αλλά και στην Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, όπου και επιβεβαιώθηκε ότι είναι αγριόβικος και καταγράφηκε ως νέο είδος για την ελληνική χλωρίδα.
«Μπορεί το είδος να υπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά να μην είχε ερευνηθεί και καταγραφεί, αφού η περιοχή του Κιλκίς δεν είναι από τα δημοφιλή μέρη χαρτογράφησης της φύσης. Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στον Όλυμπο, τον Όρβηλο, το Φαλακρό, αλλά η βιοποικιλότητα του νομού μας είναι πάρα πολύ πλούσια και ανεξερεύνητη. Με την ανακάλυψη αυτή, τα ενδημικά είδη της Ελλάδας από 54 γίνονται 55», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης. Στην περιοχή όπου βρέθηκε ο αγριόβικος υπάρχουν καλλιεργούμενες εκτάσεις με καστανιές και έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα καστανοπαραγωγών και δασοκόμων.
Σημαντική πρόοδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πέντε επιστημονικές ανακαλύψεις στην ΠΕ Κιλκίς. Έχουν βρεθεί τρία νέα είδη για την παγκόσμια χλωρίδα και μέχρι τον Δεκέμβριο ετοιμάζεται να γίνει νέα ανακοίνωση που αφορά ένα είδος λιναριού, όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτές οι ανακοινώσεις δίνουν μια πρόσθετη αξία στην περιοχή του Κιλκίς, προσελκύοντας επισκέπτες και εξερευνητές από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, υπογραμμίζει την έλλειψη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα συνέδραμαν στη σχετική έρευνα, η οποία κοστίζει σε χρόνο και χρήμα και, αυτήν τη στιγμή, γίνεται εθελοντικά και από αγάπη στη φύση.