Κίνα: Η ευφυής γεωργία «ναυαρχίδα» της στρατηγικής εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα

Η Κίνα επιδιώκει με ταχύτατους ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της. Όπως αναφέρεται σε επίσημο κυβερνητικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες, τιτλοφορούμενο ως «Νο1 κεντρικό έγγραφο για το 2023», το Πεκίνο θα ενισχύσει φέτος τη στήριξη σε γεωργικές επιστήμες, τεχνολογίες και εξοπλισμούς, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κίνα θα συνεχίσει να επιδιώκει την ψηφιακή ανάπτυξη στην ύπαιθρο, να εξερευνά διαφορετικά σενάρια για την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, να επιταχύνει την ανάπτυξη των μεγάλων δεδομένων (Big Data) και να προωθεί την ευφυή γεωργία.

Πώς όμως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Ο Zhou Shijie, καλλιεργητής ντομάτας στην κινεζική κομητεία Zhengding, στην επαρχία Hebei της Βόρειας Κίνας, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα, υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση για τη χρήση ψηφιακών δεδομένων, προκειμένου να αξιολογήσει το πότε θα ποτίσει ή θα λιπάνει την καλλιέργειά του. «Ελέγχοντας τα δεδομένα, μπορώ να καταλάβω πότε τα φυτά μου διψούν για νερό ή χρειάζονται λίπανση», εξηγεί, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εκτός από το ότι βοηθούν τους αγρότες να θέσουν χρονοδιαγράμματα για το πότισμα και τη λίπανση, οι έξυπνες τεχνολογίες μειώνουν επίσης τις γεωργικές απώλειες, εντοπίζοντας φυτικές ασθένειες και παράσιτα. Για παράδειγμα, ο Zhou καλλιεργεί μια ποικιλία γνωστή ως ντοματάκια cherry, η οποία είναι ευάλωτη σε μυκητιασικές ασθένειες.

Σε αυτή την περίπτωση, μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη στο θερμοκήπιό του μπορεί να καταμετρήσει τα επίπεδα των σπορίων μυκήτων που βρίσκονται στον αέρα και να μεταδώσει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε μια πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους. Αυτό επιτρέπει στους τεχνικούς να εντοπίζουν μη φυσιολογικές καταστάσεις και να ανευρίσκουν έγκαιρα λύσεις.

Η στρατηγική για την ευφυή γεωργία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κίνας να ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση των βιομηχανικών κλάδων. Η επέκταση της χρήσης ρομπότ και αισθητήρων σηματοδοτεί την τελευταία απόπειρα της χώρας να ενσωματώσει την τεχνολογία στη γεωργία, κάτι που υπήρξε σημαντική κινητήριος δύναμη για την αγροτική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας. Στοιχεία από το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων έδειξαν ότι το συνολικό επίπεδο μηχανοποίησης της καλλιέργειας και της συγκομιδής έχει αυξηθεί από 57% το 2012 σε πάνω από 72% το 2021.

Το ψηφιακό γεωργικό εγχείρημα της Κίνας υπερβαίνει την παραγωγή, με τη χώρα να βοηθά τους αγρότες να πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις των προϊόντων τους. Το 2022, οι online λιανικές πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων της Κίνας ανήλθαν σε περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο να φτάσει το ποσό σε πάνω από 116 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργίας στη διάρκεια της περιόδου του 14ου Πενταετούς Προγράμματος (2021-2025).