Κίνα: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στους αγρότες

Εχοντας ήδη πληγεί από το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων και των καυσίμων, οι καλλιεργητές σε αρκετά μέρη της Βορειοανατολικής Κίνας πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πρόσθετο βραχνά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19, τα οποία επιστρέφουν εμποδίζοντάς τους να εργαστούν στις εκμεταλλεύσεις τους.

Η περιοχή παράγει περισσότερο από το 1/5 της εθνικής παραγωγής σιτηρών της Κίνας.

Τον Μάρτιο, εν μέσω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων της COVID-19, η Κίνα ανακοίνωσε νέα λοκντάουν για βορειοανατολικές επαρχίες, αλλά και για την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Σανγκάη, στο πλαίσιο μιας αυστηρής στρατηγικής μηδενικής ανοχής στην πανδημία.

«Οι Κινέζοι αγρότες, στην πιο σημαντική περιοχή της χώρας για το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, καθώς ξεκινά η εαρινή περίοδος φύτευσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του έθνους να εξασφαλίσει αρκετά σιτηρά για φέτος», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Alfred Cang.

Για όσους παραγωγούς είναι εφικτό να πάνε για δουλειά στο χωράφι υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: Οι σκληροί αντιρρυπαντικοί κανόνες κατά της καύσης καλαμιών.

«Η πρακτική, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο, θεωρείται από τους αγρότες ως ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για να εκκαθαρίσουν τη γη πριν από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, όμως, θεωρείται μια σημαντική πηγή επικίνδυνων σωματιδίων αέρα. Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση ωθεί τους αγρότες να χρησιμοποιούν μηχανήματα συλλογής των αποβλήτων των προηγούμενων συγκομιδών και να τα στέλνουν σε κοντινούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπου μπορούν να καούν για την παραγωγή καυσίμων», προσθέτει ο Cang.

«Αν και είναι ακόμα αβέβαιο το πώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει τελικά τις αποδόσεις, αυξάνεται η ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις εγχώριας παραγωγής σιτηρών και πρέπει να ενισχύσει τις εισαγωγές», καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.