Πώς το γεωργιανό ελαιόλαδο έγινε πρωταγωνιστής στην παγκόσμια αγορά

Η ελαιοβιομηχανία στη Γεωργία ανθεί, χάρη στο όραμα τολμηρών επιχειρηματιών, όπως ο Γεωργιανός πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), George Svanidze, αλλά και στην οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιστορία του Svanidze και της εταιρείας του, Georgian Olive, είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για το πώς η επένδυση στη σύγχρονη, βιώσιμη γεωργία μπορεί να μεταμορφώσει τις τοπικές οικονομίες και να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης.
Το ιστορικό υπόβαθρο
Υπάρχουν άφθονα ιστορικά στοιχεία για τις καταβολές της ελαιοκομίας στη Γεωργία. Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση των Nino Orjonikidze και Nino Liparteliani, καθηγητών στο Gori State Teaching University της Γεωργίας, η κουλτούρα της ελιάς είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην ξηρή υποτροπική ζώνη της Αμπχαζίας και του Καχέτι.
Σήμερα, το κτήμα του Svanidze εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα και παράγει υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πράσινες και μαύρες ελιές, οι οποίες πωλούνται σε όλη τη χώρα και εξάγονται στην Ευρώπη και την Ασία
Όπως τονίζουν οι καθηγητές, η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε το 1879, από Αθωνίτες μοναχούς. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ελιές ήταν άφθονες στην Τιφλίδα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. «Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ελιές καλλιεργούνταν εντατικά στη Γεωργία. Κάθε χρόνο, συγκομίζονταν 60-78 τόνοι καρπών, από τους οποίους παρασκευάζονταν κονσέρβες, μαρινάδες και ελαιόλαδο», αναφέρουν. Ωστόσο, μετά το 1927, η Γεωργία πραγματοποίησε στροφή στο παραγωγικό της μοντέλο, απομακρύνοντάς το από τις ελιές. «Η παραγωγή τους, σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση του [τότε σοβιετικού] κράτους, ανατέθηκε στις δημοκρατίες του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, ενώ στη Γεωργία ξεκίνησε η καλλιέργεια άλλων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, τσάι και εσπεριδοειδή στη Δυτική Γεωργία και μήλα και αμπέλια στην Ανατολική Γεωργία», επισημαίνουν οι συγγραφείς. Τούτων λεχθέντων, η ελαιοκομία δεν έπαψε ποτέ να έχει καλές προοπτικές στη χώρα.
Η σύγχρονη εποχή και το success story της Georgian Olive
Το 2009, η εταιρεία Georgian Olive φύτεψε τον πρώτο ελαιώνα της στην Ανατολική Γεωργία, παρά τους κινδύνους που συνδέονταν με αυτό το πιλοτικό έργο. Σήμερα, το κτήμα του Svanidze εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα και παράγει υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πράσινες και μαύρες ελιές, οι οποίες πωλούνται σε όλη τη χώρα και εξάγονται στην Ευρώπη και την Ασία. Η επιτυχία της Georgian Olive οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
- Το ιδανικό κλίμα της Γεωργίας: Η χώρα έχει μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ιδανικό για καλλιέργεια ελιάς.
- Η υψηλή ποιότητα του εδάφους: Η Γεωργία έχει εύφορο έδαφος που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια ελιάς.
- Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ελιάς: Η κατανάλωση ελαιολάδου και ελιών αυξάνεται παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Γεωργιανούς παραγωγούς.
Η στήριξη της ΕΤΑΑ και της ΕΕ: Η ΕΤΑΑ και η ΕΕ έχουν παράσχει στην Georgian Olive χρηματοδότηση για την αγορά σύγχρονων και αποδοτικών γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και τεχνική βοήθεια.
Θετικός αντίκτυπος στην κοινότητα και το περιβάλλον
Η γεωργιανή ελιά δεν ήταν μόνο επιτυχημένη σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά είχε επίσης θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινότητα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για εκατοντάδες ανθρώπους σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή και έχει συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Επιπλέον, έχει εφαρμόσει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον.
Εξωστρέφεια
Το γεωργιανό ελαιόλαδο βρίσκει και αυτό δίοδο στην παγκόσμια αγορά, μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η ποιότητά του εκτιμάται ιδιαίτερα, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Για να αξιοποιηθεί περαιτέρω αυτή η επιτυχία, γίνονται σχέδια για την επέκταση των εργοστασίων επεξεργασίας και τη φύτευση διαφορετικών ποικιλιών ελιών στη Γεωργία, με την υποστήριξη του IOC.
«Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για πρόσθετες επενδύσεις στη Γεωργία», αναφέρει ο George Svanidze, ο οποίος –όπως προαναφέραμε– έχει διατελέσει πρόεδρος στο Συμβούλιο. «Το γεωργιανό ελαιόλαδο βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων όσον αφορά την ποιότητα, μετά από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», συμπληρώνει.
Όπως αναφέρουν σε διεθνή μέσα οι εταίροι της επιχείρησης Georgian Olive, «η γη και το κλίμα μας δίνουν στις ελιές μια τέτοια ευκαιρία για ανάπτυξη, ώστε να παίρνουμε υψηλότερης ποιότητας λάδι, κάτι που συνεπάγεται υψηλή τιμή. Αυτό το λάδι είναι ελκυστικό τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία».
Η Γεωργία εντάχθηκε στο IOC το 2019.