Κίνα: Στόχος να μετατραπεί η μολυσμένη γη σε καλλιεργήσιμη μέχρι το 2020

Να καταστήσει ασφαλές για καλλιέργεια το 90% των μολυσμένων αγροτικών εδαφών της στοχεύει μέχρι τα τέλη του 2020 η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας, Li Ganjie. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής, ώστε να αναστραφούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτεταμένης ρύπανσης που επέβαλλαν επί τρεις συναπτές δεκαετίες οι ιλιγγιώδεις αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανυπολόγιστη ζημιά στα οικοσυστήματα της χώρας. Μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι περίπου 33 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Κίνα –μια έκταση ισοδύναμη του Βελγίου– κρίθηκαν υπερβολικά μολυσμένα για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της καλλιέργειας εκεί, με το εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης να ανέρχεται σε 159 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Ganjie δήλωσε ότι η Κίνα θα διεξάγει λεπτομερή έρευνα σχετικά με τη ρύπανση του εδάφους και θα ξεκινήσει πιλοτικές ζώνες, που θα χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή τεχνολογιών για την πρόληψη της ρύπανσης και την επεξεργασία των ρύπων. Η χώρα θα επιδιώξει, επίσης, να μειώσει σε λιγότερο από 5% το ποσοστό του νερού που είναι ακατάλληλο ακόμη και για βιομηχανική χρήση ή άρδευση, έχοντας και πάλι ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του ακατάλληλου νερού ανήλθε σε 8,8% το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Επιπλέον, η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες τα επόμενα χρόνια. Τέλος, στο πλαίσιο του νέου τριετούς σχεδίου δράσης κατά του νέφους, η Κίνα θα επιδιώξει να αυξήσει τα πρότυπα ποιότητας του αέρα σε 338 μεγάλες πόλεις.