Κίνδυνος για την υγεία των παιδιών η υπέρταση

Κίνδυνος για την υγεία των παιδιών η υπέρταση
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η υπέρταση, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων.

Η παιδική υπέρταση αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη πάθηση σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά, όπως στους ενήλικες, για τους οποίους είναι γνωστό πως επιβαρύνει τον εγκέφαλό τους.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λάντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής «Journal of Pediatrics», συνέκριναν δύο ομάδες παιδιών και εφήβων δέκα έως 18 ετών, αποτελούμενες από 75 άτομα η κάθε μία.

Η μία ομάδα είχε διαγνωσθεί με υπέρταση πρόσφατα, ενώ η άλλη δεν είχε τέτοιο πρόβλημα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τα ίδια γνωσιακά-νοητικά τεστ (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, λεκτικής ικανότητας κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι είχαν υπέρταση, εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις, έχοντας χειρότερη μνήμη, μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής, οργανωμένης σκέψης κ.α. Οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες, ενώ οι επιδόσεις και των δύο ομάδων κινούνταν γενικά εντός των φυσιολογικών ορίων.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα  παιδιά με υπέρταση δεν έχουν έκπτωση νοητικών λειτουργιών, απλώς αποδίδουν λιγότερο καλά σε σχέση με τα παιδιά χωρίς υπέρταση. Αυτό, ωστόσο θα μπορούσε να τους φέρει σε μειονεκτική θέση στο σχολείο ή αργότερα στην αγορά εργασίας.

 Όπως είπε ο Λάντε, προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσο στον εγκέφαλο των υπερτασικών παιδιών συμβαίνουν νευροβιολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχετική υστέρησή τους στα τεστ. Το ζήτημα αυτό απαιτεί έρευνα με τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης και θα μελετηθεί στο μέλλον. Θα εξετασθεί επίσης κατά πόσο η θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα, σωστή διατροφή ή σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών.

 Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με διαταραχές ύπνου έχουν συχνότερα υπέρταση. Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 3,5% των παιδιών ηλικίας τριών έως 18 ετών πάσχουν από υπέρταση.

-Διαφήμιση-