Κινητοποιήσεις: Ενισχύονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία με… τα μάτια στραμμένα στο Μαξίμου

Κάλεσμα ΣΕΚ και ΠΕΚ στους κτηνοτρόφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις

Στους δρόμους βγήκαν από την Τετάρτη οι Θεσσαλοί αγρότες, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας μετακίνησαν τα τρακτέρ τους από τα χωριά στις εθνικές οδούς, χωρίς όμως –μέχρι στιγμής– να καταφέρουν να φτάσουν στον αυτοκινητόδρομο, καθώς εμποδίστηκαν με επεισοδιακό τρόπο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στην Ε65, της Λάρισας στον κόμβο του Πλατύκαμπου, των Τρικάλων στο ύψος του χωριού Ζάρκο επί της Εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων και της Μαγνησίας στο ύψος του χωριού Ριζόμυλο, στον παλιό Εθνικό δρόμο Λάρισας – Βόλου και στον Αλμυρό, συνεχώς ενισχύονται.

Και σήμερα, Παρασκευή, τα μπλόκα που στήθηκαν στις πρωτεύουσες των νομών πρόκειται να ενισχυθούν με περισσότερα τρακτέρ, ενώ μέχρι την Κυριακή οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων θα δώσουν βαρύτητα στην οργάνωση του αγώνα (στήσιμο υπαίθριων παραγκών, ορισμός συντονιστικής επιτροπής των νομαρχιακών μπλόκων κ.λπ.). Το αίτημα για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο παραμένει, αν και από χθες ακούγονται φωνές υπέρ του να ζητηθεί απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.

Τα αιτήματα

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη Βασική και στις Συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Επίσης, τα «θέλω» των παραγωγών περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τέλος, οι αγρότες ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Εντάσεις με την αστυνομία

Επεισοδιακή ήταν η έξοδος των Θεσσαλών αγροτών στον αυτοκινητόδρομο, καθώς υπήρξε συμπλοκή των διαμαρτυρόμενων με τις αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια των πρώτων να ανέβουν στην εθνική οδό. Στον Ε65, στην Καρδίτσα, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Οι αγρότες κατάφεραν να ανέβουν πεζοί στον αυτοκινητόδρομο, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του.

Ανάλογη προσπάθεια να ανέβουν πεζοί στον αυτοκινητόδρομο έκαναν και οι Λαρισαίοι συνάδελφοί τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τις εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Χθες, ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας επικράτησε και στον Αλμυρό, όταν οι αγρότες της περιοχής, μαζί με κτηνοτρόφους από τον Δήμο Αισωνίας, που είχαν έρθει με τα αγροτικά τους οχήματα για συμπαράσταση, αποπειράθηκαν να ανέβουν με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό, αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε με δύο κλούβες, κλείνοντάς τους τον δρόμο. Οι αγρότες επέστρεψαν ξανά στη θέση «Πλατάνια» (κάτω από την εθνική οδό), όπου και παραμένουν.

Πιο ήρεμη εικόνα παρουσίαζε χθες, Πέμπτη, το μπλόκο στον Ε65 κοντά στο «Δέλτα», καθώς πραγματοποιήθηκε συνέλευση των αγροτών πάνω στον αυτοκινητόδρομο, με την άδεια της αστυνομίας, κάτι που αποφασίσθηκε μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών, ενώ με τη λήξη της οι αγρότες απελευθέρωσαν το οδικό δίκτυο. Κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΛΑΣ.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μίλησε για «κρατική καταστολή και για κυβερνητική κάλυψη στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια, σε μία περίοδο, μάλιστα, που είναι κλειστή η Κοιλάδα των Τεμπών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «οι αγρότες επιδιώκουν να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο και να διακόψουν την κυκλοφορία, διότι μόνο έτσι θα ασχοληθούν τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης με το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι πλημμύρες έφυγαν, το ίδιο και οι κάμερες, ωστόσο τα νερά και τα προβλήματα παραμένουν και κανείς δεν ασχολείται με μας. Στη Γερμανία, οι συνάδελφοί μας έφτασαν μέχρι την πύλη του Βρανδεμβούργου. Εμείς θέλουμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και για την άρνησή της να συναντηθεί μαζί μας. Είμαστε διαλλακτικοί, αλλά δυστυχώς η ανοχή μας έχει παρερμηνευτεί από την κυβέρνηση. Δεν μας υποκινεί κανένα κόμμα, παρά μόνο τα προβλήματα και το γεγονός ότι εδώ και πεντέμισι μήνες ακούμε μόνο υποσχέσεις».

Κάλεσμα στους αγρότες που δεν έχουν βγει ακόμη στον δρόμο απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστα Τζέλα, «η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά και δείχνει την αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν το δίκιο τους, την παραμονή τους στα χωριά και τα χωράφια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, κάλεσε όσους αγρότες δεν έβγαλαν ακόμη τα τρακτέρ τους να το πράξουν τις επόμενες ημέρες, ώστε ενωμένοι και συντονισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να επιλύσει τα χρόνια προβλήματά τους.

Πλημμυρόπληκτοι

Στις φετινές κινητοποιήσεις, ξεχωριστό τόνο δίνουν τα τρακτέρ των πλημμυροπαθών, ιδιαίτερα στον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, όπου αγρότες από τα παρακάρλια βγήκαν για να πιέσουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα.

Ο Γ. Κουκούτσης υπενθύμισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα των πλημμυρόπληκτων από τα παρακάρλια να συναντηθούν με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών. Μετά από πολύχρονη εμπειρία στους αγώνες, γνωρίζουμε ότι η λύση θα δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση. Θέλουμε να αποφύγουμε το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν υπουργό στον άλλον. Πρέπει το υπουργείο Υποδομών να μας πει τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, γιατί πλησιάζει η έναρξη των εαρινών καλλιεργειών. Επίσης, η Πολιτική Προστασία – Κρατική Αρωγή να μας πει για την πορεία των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και το υπουργείο Οικονομικών να μας διευκρινίσει από πού θα βρεθούν τα χρήματα».

Στήριξη φορέων

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων αγροτών βρίσκονται αρκετοί φορείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι σε ανακοινώσεις τους υπενθυμίζουν τον βασικό ρόλο που έχουν οι αγρότες στην τοπική οικονομία, ενώ πρόθεσή τους είναι, αφού οργανωθούν τα μπλόκα, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις συμπαράστασης (πιθανότατα μέσα στο σαββατοκύριακο).

Ξεχωριστή παρουσία έχουν φέτος και αρκετοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι απουσίαζαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κινητοποιήσεις, στοιχείο ενδεικτικό των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κυρίως με τις χαμηλές τιμές στο γάλα. Του λόγου το αληθές πιστοποιεί η υποστήριξη των κινητοποιήσεων από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στους παραγωγούς του κλάδου να μπουν στα μπλόκα.

Στις επάλξεις βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά, τέλος, τους αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, αυτοί ανέμεναν τα αποτελέσματα των επαφών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στις Βρυξέλλες για τον περονόσπορο, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2023