Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων για την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει την ευλογιά

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Λάρισα
13/07/2025
4' διάβασμα
kinitopoiiseis-ktinotrofon-gia-tin-adynamia-tis-politeias-na-elegxei-tin-evlogia-357666

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κτηνοτροφικό κλάδο της Θεσσαλίας –και όχι μόνο– με τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, καθώς καθημερινά ξεσπούν νέα κρούσματα και οδηγούνται προς θανάτωση χιλιάδες ζώα, κυρίως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Η αδυναμία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν την κατάσταση, σε συνδυασμό με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν «οδηγήσει» στα κάγκελα τους κτηνοτρόφους και το αγροτικό κίνημα, με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται κινητοποιήσεις. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, με πρωτοβουλία του προέδρου των Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργου Τερζάκη, και μετά από διαδικτυακό κάλεσμα, επεξεργάζονται την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της 22ας Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, έχει συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή.

Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στον Πλατύκαμπο, αποφάσισε να διοργανώσει από βδομάδα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με ολονύχτια παραμονή των αγροτικών μηχανημάτων στον χώρο. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τη νέα συνάντηση των παραγωγών με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς έχει ήδη προηγηθεί μία, προ ημερών, στην οποία αναλύθηκαν όλα τα οικονομικά δεδομένα της κατάστασης.

Ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών

Ανήσυχοι από τις τελευταίες εξελίξεις δηλώνουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ, Στέφανος Διομήδης, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.

Ο κ. Διομήδης τονίζει ότι είναι προβληματισμένος, καθώς η νόσος πλήττει και κτηνοτροφικές μονάδες που οι ιδιοκτήτες τους τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας. «Πρόκειται για μια τραγωδία. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Μετά την επιστολή που στείλαμε στο ΥΠΑΑΤ και η οποία δεν έχει απαντηθεί, προτιθέμεθα να ζητήσουμε τη σύγκληση διοργάνωσης ευρείας σύσκεψης μεταξύ υπουργείου, περιφέρειας, κτηνιατρικών υπηρεσιών, κτηνοτροφικών συλλόγων και παραγωγών για να αντιμετωπιστεί από κοινού το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Εμείς, ως συνεταιρισμός, στηρίζουμε έμπρακτα τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, δίνοντας προκαταβολές 20 λεπτά στο σιτάρι, 18 λεπτά στο κριθάρι και πολύ σύντομα και στο καλαμπόκι. Πρέπει να συγκροτηθεί μία επιστημονική επιτροπή, να προσεγγίσει ρεαλιστικά την κατάσταση, αφού ενδεχομένως η θανάτωση όλου του κοπαδιού, όταν ένα ζώο νοσήσει, να μην είναι η πιο πρόσφορη λύση».

Στην ανοιχτή του επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου «ΕΒΟΛ» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρακτική της μαζικής θανάτωσης αιγοπροβάτων. «Σύμφωνα με τα στοιχεία και την πληροφόρηση που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτήν τη στιγμή έχουν θανατωθεί και πρόκειται να θανατωθούν πάνω από 20.000 παραγωγικά ζώα στον Νομό Μαγνησίας, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», προειδοποιεί ο συνεταιρισμός.

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε ότι η πολιτική της μαζικής θανάτωσης, η οποία δεν εφαρμόζεται κατά τον πλέον ορθό τρόπο, πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα και να αξιολογηθεί σοβαρά η δυνατότητα φυσικής νόσησης και ανάρρωσης των ζώων, όπου αυτό επιτρέπεται. Η εμπειρία και η σύγχρονη επιστημονική γνώση αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για πιο ήπιες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που δεν οδηγούν σε καθολική εξόντωση των κοπαδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευλογιά δεν είναι νέα ασθένεια, έχει αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν χωρίς να καταφεύγουμε σε μαζική εξολόθρευση των ζώων».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλούκας αναφέρει ότι «η υπομονή των κτηνοτρόφων έχει εξαντληθεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καθώς δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, ώστε να κρατήσουμε σταβλισμένα τα ζώα. Με τον ρυθμό που οδηγούνται προς θανάτωση τα ζώα, στο τέλος όχι μόνο δεν θα υπάρχει κρέας προς κατανάλωση, αλλά ούτε και τυροκομικά προϊόντα, όπως φέτα», σημειώνει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: