Κινόα: Με αισιοδοξία ξεκίνησε η συγκομιδή στη Θεσσαλία, θετικό το πρόσημο για την καλλιέργεια στην Ορεστιάδα

Στα 50 λεπτά/κιλό η τιμή για τη συμβατική κινόα και στα 80 λεπτά για τη βιολογική
10/07/2025
6' διάβασμα
kinoa-me-aisiodoxia-xekinise-i-sygkomidi-sti-thessalia-thetiko-to-prosimo-gia-tin-kalliergeia-stin-orestiada-357381

Σημαντικό δείχνει να είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών κινόας, που χρόνο με τον χρόνο προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή καλλιέργεια. Οι μειωμένες εισροές σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, οι αποδόσεις της ακόμα και σε υποδεέστερα εδάφη, καθώς και οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί συνθέτουν ένα καλό εναλλακτικό σενάριο σε σύγκριση με άλλες αροτραίες καλλιέργειες. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της συμβολαιακής γεωργίας, που για τον παραγωγό αποτελεί μια καλή βάση για την ενασχόλησή του με την εν λόγω καλλιέργεια.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τον θεσσαλικό κάμπο

Από τον θεσσαλικό κάμπο τα πρώτα μηνύματα μεταφράζονται ως θετικά και οι παραγωγοί μπαίνουν στα χωράφια με νότα αισιοδοξίας από την εικόνα της καλλιέργειας, αλλά και των αποδόσεων. Οι ανοιξιάτικες βροχές ήταν αρκετές, αν και το φυτό δεν τις χρειαζόταν, διότι αντιδρά καλύτερα σε ξερικές περιόδους. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η εξέλιξη της καλλιέργειας ήταν ικανοποιητική. Σε παραγωγές στις οποίες ακολουθήθηκαν όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές και συμβουλές των γεωπόνων της Aristi Kinoa, η οποία και τρέχει συμβολαιακό πρόγραμμα με τους παραγωγούς, έδωσαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή για τη συμβατική κινόα ανέρχεται στα 50 λεπτά/κιλό και για τη βιολογική στα 80 λεπτά. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί για τη συμβατική κινόα και η ενίσχυση 42,2 ευρώ/στρέμμα, που αποφασίστηκε να δοθεί από το πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, και 60 ευρώ/στρέμμα από τα Οικολογικά Σχήματα (eco-shemes). Αντίστοιχα, για τη βιολογική κινόα προβλέπονται 69,4 ευρώ/στρέμμα (ΣΣ ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027) και από το πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα 42,2 ευρώ/στρέμμα.

Όσον αφορά την παραγωγή, οι πρώτες συγκομιδές σε χωράφια των νομών Λάρισας και Τρικάλων απέδωσαν στον παραγωγό κατά μέσο όρο 250 με 300 κιλά, αποτέλεσμα θετικό, αν λάβει κανείς υπόψη τις ζημιές που έχουν σημειωθεί από τις καιρικές συνθήκες σε άλλες παραγωγές ή τις χαμηλές τιμές που επικρατούν σε προϊόντα όπως π.χ. στα σιτηρά.

Αρκετοί παραγωγοί έβαλαν για πρώτη φορά στα χωράφια τους κινόα και κάποιοι δεν διέθεταν την απαιτούμενη εμπειρία, αν και η παροχή γεωπονικών συμβουλών από την εταιρεία ήταν συνεχής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το χωράφι δεν αφομοίωσε πλήρως τα απαιτούμενα οργανικά στοιχεία.

Ο Θανάσης Μούσιος, παραγωγός από το Κιλελέρ, μιλώντας στην «ΥΧ», δηλώνει δικαιωμένος για την απόφασή του να αυξήσει τα καλλιεργούμενα στρέμματα με κινόα, ενώ για τις προσδοκίες του για τη φετινή χρονιά δηλώνει αισιόδοξος και προσθέτει: «Η καλλιέργεια της κινόας έχει δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία, κάτι που την καθιστά ιδανική σε περιοχές που έχουν πρόβλημα λειψυδρίας, όπως ο θεσσαλικός κάμπος».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η σπορά ξεκίνησε περί τα τέλη Φεβρουαρίου, η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου. Η κινόα κέρδισε σημαντικό έδαφος φέτος στη Θεσσαλία, καθώς αρκετοί παραγωγοί την προτίμησαν λόγω της συμβολαιακής τιμής, η οποία προσφέρει ένα εξασφαλισμένο εισόδημα σε μια περίοδο που διακατέχεται από σκαμπανεβάσματα και χαμηλές τιμές, με μικρό κόστος παραγωγής, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και ποτίσματα».

Περίπου 400 στρέμματα με κινόα φέτος στην Ορεστιάδα

Η έναρξη της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου της κινόας στην Ορεστιάδα, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν πιλοτικά περίπου 400 στρέμματα, συνοδεύτηκε από παγετούς με θερμοκρασίες τον Μάρτιο κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, που προβλημάτισαν τους παραγωγούς.

«Όσα φυτά επιβίωσαν, κάλυψαν τα κενά μεταξύ τους. Ορισμένα φυτά επανήλθαν», σχολιάζει ο γεωπόνος – παραγωγός Χρήστος Κερεμής, από τη Λεπτή, ο οποίος επέλεξε να φυτέψει φέτος πιλοτικά 30 στρέμματα και κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του.

«Μόλις φύτρωσε το φυτό και ήταν στα 2-3 εκατοστά, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, χιόνι και παγετό», περιγράφει. «Η κινόα δείχνει να είναι ανθεκτική στου καιρού τα γυρίσματα. Σπόρος που είχε μείνει στο χώμα και δεν είχε φυτρώσει λόγω του παγετού, φύτρωσε έναν μήνα μετά. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες στη ζιζανιοκτονία, αλλά αν ελεγχθεί σωστά στα πρώτα στάδια, η καλλιέργεια προχωράει πολύ εύκολα, υπό την έννοια ότι είναι πολύ ανταγωνιστική με τα ζιζάνια και δεν προκύπτουν προβλήματα. Αυτό που διέκριναν κάποιοι παραγωγοί είναι μια σχετική ευαισθησία σε ορισμένους μύκητες σε αγροκτήματα της περιοχής.

Λόγω του ότι απαγορεύονται τα χημικά σκευάσματα, συστήνεται η χρήση εγκεκριμένου βιολογικού μυκητοκτόνου. Ο κ. Κερεμής σημειώνει πως δεν παρουσιάστηκε σοβαρή προσβολή και αντιμετωπίστηκε εύκολα, αλλά οι παραγωγοί καταγράφουν τα πάντα. «Τα χωράφια είναι σε καλή κατάσταση, καθαρά. Όσοι δούλεψαν το χωράφι τους, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα», λέει.

Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου η έναρξη της συγκομιδής στον Β. Έβρο

Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η κινόα είναι ότι πρόκειται για ξηρική καλλιέργεια. «Αντεπεξέρχεται πολύ καλά. Καθημερινά, αναζητούμε εναλλακτικές καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερη άρδευση. Ικανοποιητικά πήγε και η καμελίνα», σημειώνει.

Στον Βόρειο Έβρο δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσει η συγκομιδή της κινόας, η οποία παρουσιάζει καλή εικόνα και πιθανότατα θα γίνει με διαφορά ενός μήνα από τη Θεσσαλία, λόγω οψιμότητας, βροχοπτώσεων και παγετού. Ο κ. Κερεμής υπολογίζει στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, καθοδηγούνται από την εταιρεία με την οποία έχουν συνάψει συμβάσεις.