Kαθαρισμός λαχανικών με τη χρήση υπερήχων

Kαθαρισμός λαχανικών με τη χρήση υπερήχων

Τη χαμηλότερη δυνατή χρήση νερού για τον καθαρισμό των λαχανικών έχει ως στόχο το πρόγραμμα «MultiVegiClean». Πρόκειται για μια εγκατάσταση καθαρισμού των κεφαλών του μαρουλιού χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και μειώνοντας την έκθεση των λαχανικών στα βακτήρια. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης των βακτηρίων είναι ο απόλυτος καθαρισμός του προϊόντος μετά τη συγκομιδή και πάλι ακριβώς πριν από την κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη τεράστια χρήση νερού, καθιστώντας την πρακτική μη φιλική προς το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το «MultiVegiClean» προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο καθαρισμού των λαχανικών, χρησιμοποιώντας υπερήχους. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης νερού, αλλά και τον καλύτερο καθαρισμό των λαχανικών.

Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούν φυσικά και χημικά φαινόμενα, τα οποία είναι κατά βάση πολύ διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τις συμβατικές μεθόδους εκχύλισης, επεξεργασίας και συντήρησης των προϊόντων και πλεονεκτούν απέναντί τους. Επίσης, οι υπέρηχοι αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των διεργασιών μέσω της μείωσης του χρόνου επεξεργασίας, ενισχύουν την ποιότητα των προϊόντων, μειώνουν την πιθανότητα φυσικών και χημικών κινδύνων και είναι περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον.