Ο κλάδος φοινικελαίου στην Μαλαισία ζητά «περισσότερη διαφάνεια» από την ΕΕ σχετικά με την αποψίλωση των δασών

Η βιομηχανία φοινικελαίου στη Μαλαισία ζήτησε από την ΕΕ περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο που θα ορίσει τις χώρες «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τον πρόσφατα εγκεκριμένο Κανονισμό της για την αποψίλωση των δασών. Όπως ισχυρίζεται η μαλαισιανή πλευρά, τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη «μαύρη» λίστα.

Ο Κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR) εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους, ορίζοντας αυξημένες προκλήσεις για τις χώρες που παράγουν φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα, όπως ο καφές και το κακάο, με στόχο την εγκαθίδρυση αλυσίδων εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης.

«Οι βιώσιμες αλυσίδες φοινικελαίου μας πληρούν ήδη τα περισσότερα από τα κριτήρια του EUDR, ενώ τα πρότυπα για το Μαλαισιανό Αειφόρο Φοινικέλαιο (MSPO), που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση της χώρας τηρούνται στο 96% όλων των φυτειών στη Μαλαισία, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται αυστηρές παράμετροι βιωσιμότητας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του συμβουλίου φοινικελαίου της Μαλαισίας (MPOC), Belvinder Sron.

«Η δασική κάλυψη της Μαλαισίας είναι περίπου 55%, ούσα περισσότερη από τη δέσμευση του 50% που αναλήφθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής της Γης το 1992. Επιπλέον, η τάση επέκτασης των φυτειών φοινικελαίου έχει επιβραδυνθεί ή ακόμη και αντιστραφεί, με τη συνολική σπαρμένη έκταση να πέφτει από τα 58 στα 56,7 εκατομμύρια στρέμματα μεταξύ 2017 και 2022».

Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, η Sron τόνισε ότι η αντιμετώπιση της Μαλαισίας από τον EUDR δεν αντικατοπτρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε, αν και αυτή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.