Κλείδωσε η παρουσίαση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Ο κορωνοϊός δεν αλλάζει τις προτεραιότητες της Κομισιόν

Κλείδωσε για την Τετάρτη 20 Μαΐου η παρουσίαση της ειδικής στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προκειμένου να ακολουθήσει ευρεία συζήτηση της Κομισιόν με τα ενδιαφερόμενα μέρη. «Η κλιματική αλλαγή παραμένει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη συζήτηση που είχε την Πέμπτη 7/5 με ευρωβουλευτές για τον αγροδιατροφικό τομέα. «Και για την Επιτροπή η Πράσινη Συμφωνία παραμένει προτεραιότητα», ξεκαθάρισε.

Χωρίς να δώσει απαντήσεις για τον προϋπολογισμό, αφού, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα στηριχθεί, καθώς θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και στην επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να στηριχθούν οικονομικά οι πραγματικοί αγρότες και οι μικρές εκμεταλλεύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χρηματοδότηση.

Δεν έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες για το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, όμως παραδέχτηκε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες και θα πρέπει οι αγρότες να έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να τις αντιμετωπίσουν. «Παρακολουθώ την ΚΑΠ εδώ και 30 χρόνια, και σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης εκφράζονται αντιδράσεις» εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα να πειστούν οι παραγωγοί για τα θετικά που θα προκύψουν από την εφαρμογή της ειδικής στρατηγικής. «Εάν δεν αντιδράσουμε στην κλιματική κρίση τώρα, θα την πληρώσει ο αγροτικός τομέας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων συνεργασίας των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών ως εργαλεία στήριξης των αγροτών, αλλά και στην εφαρμογή μιας ολιστικής δασικής πολιτικής.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου η τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι ευρωβουλευτές με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία έχει και το χαρτοφυλάκιο του επίμαχου F2F.