Κλείνουν εκκρεμμότητες με βασική, συνδεδεμένες, πρασίνισμα και εξισωτική

Μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουλίου οι πρώτες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

pliromes-agrotes
-Διαφήμιση-

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η εξόφληση των δικαιούχων παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρώτη πληρωμή, ύψους περίπου 10,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ΥΧ»– να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και αφορά τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων καθεστώτων, της βασικής και του πρασινίσματος. Μέχρι τις 15/7/2017, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να έχει καταβάλει την εξισωτική αποζημίωση των προηγούμενων ετών, και δη από το 2012 έως το 2016.

Ειδικότερα, μέχρι τις 15 Ιουλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται να εκδώσει επαναληπτικές πληρωμές για την εξισωτική αποζημίωση από το 2012 έως το 2016. Επιπλέον, σήμερα Παρασκευή, 30/6, ή το αργότερα μέχρι τη Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, των συνδεδεμένων καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένων και των στρεμματικών ενισχύσεων των μικρών νησιών του Αιγαίου. Μαζί με τα υπόλοιπα που αφορούν και το καθεστώς ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, το συνολικό ποσό που θα εξοφληθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», εκτιμάται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση των προηγούμενων ετών, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να έχουν πληρωθεί όλα μέχρι τις 15 Ιουλίου 2017. Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα που αφορούν τα έτη 2012 και 2013 θα προέλθουν από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα είναι διαθέσιμα στον Οργανισμό σε περίπου ένα 10ήμερο, ενώ για τα επόμενα έτη, 2014-2016, τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος, για τα έτη 2015 και 2016, αν και είναι προς το παρόν ακόμη σε εξέλιξη η επεξεργασία των στοιχείων, τα ποσά θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2017.

Δασικοί χάρτες: Μετέωροι 125.000 παραγωγοί

Στον αέρα βρίσκονται περισσότεροι από 125.000 παραγωγοί, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πρόκειται για αγρότες, τα αγροτεμάχια των οποίων βρίσκονται εντός των ανηρτημένων χαρτών και επιδοτούνται για αυτά με περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μη επιλέξιμα αγροτεμάχια εκτιμάται ότι ξεπερνούν σήμερα τα 450.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2,5 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης!

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί