Tο ρεκόρ βροχής που προκάλεσε τις θανατηφόρες πλημμύρες του Ιουλίου στη Δυτική Ευρώπη ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που η εμφάνισή του κατέστη εννέα φορές πιθανότερη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει τα κομβικά ευρήματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία επικαλείται «κατηγορηματικές» αποδείξεις ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια αιτία επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι ερευνητές της ομάδας World Weather Attribution (σ.σ. πρωτοβουλία που συσπειρώνει ειδικούς διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο) δήλωσαν ότι, καθώς οι θερμοκρασίες βαίνουν αυξανόμενες, οι περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης θα εκτίθενται σε περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει κάνει τις βροχοπτώσεις στα εν λόγω μέρη έως και 20% πιο έντονες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμύρες του Ιουλίου στη Γερμανία και το Βέλγιο κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 222 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές. «Το τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυτών των πλημμυρών υπενθυμίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να αποφύγουμε ακόμη περισσότερους τέτοιους κινδύνους», δήλωσε ο καθηγητής Maarten van Aalst, από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Τβέντε, ένας εκ των 39 επιστημόνων που συμμετείχαν στη μελέτη. Αυτό το καλοκαίρι, εκτός από τη Δυτική Ευρώπη, καταστροφικές πλημμύρες με πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αντιμετώπισε και η Κίνα. Ακόμη, ακραία κύματα καύσωνα έπληξαν τη βορειοδυτική Αμερική, ενώ δασικές πυρκαγιές σάρωσαν τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

www.euractiv.com