Η κλιματική αλλαγή λάβωσε φέτος τον κρόκο Κοζάνης

Τρόπους για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ αναζητούν οι παραγωγοί του κρόκου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στο κρίσιμο διάστημα της ανθοφορίας του λουλουδιού επηρέασαν σε δραματικό βαθμό τη φετινή παραγωγή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλη Μητσόπουλο, η σοδειά αναμένεται μειωμένη πάνω από το μισό από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, κι ενώ η συγκομιδή στο βόρειο τμήμα του νομού εξελίχθηκε ομαλά, χαρίζοντας χαμόγελα και κάνοντας λόγο για 2,5 με 3 τόνους παραγωγής του μωβ χρυσού, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή της Κοζάνης, εκεί όπου υπάρχουν και τα περισσότερα στρέμματα κρόκου, επέδρασαν αρνητικά στην ανθοφορία του λουλουδιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο όπως αυτό της ακαρπίας.

«Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αναμέναμε σχεδόν 3 τόνους και στρεμματικές αποδόσεις περίπου στα 600-700 γρ. το στρέμμα και τώρα δεν ξέρω αν έχουμε πάρει 200 γρ. ή αν παραγωγή θα φτάσει στον έναν τόνο. Θα ξέρουμε τη συνολική ποσότητα στις αρχές Ιανουαρίου, μετά και από τις παραδόσεις του προϊόντος από τα μέλη μας. Γενικά, ρωτώντας τους παραγωγούς, όλοι τα πήγαν χειρότερα από ό,τι πέρσι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσόπουλος και συμπληρώνει ότι λόγω μειωμένων ποσοτήτων, αλλά και αύξησης του κόστους παραγωγής, θα υπάρξει μια μικρή ανατίμηση του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, ζητά για λόγους δικαιοσύνης, όπως λέει, την αποζημίωση των παραγωγών. «Πληρώνουμε υψηλά ασφάλιστρα, όμως, δεν έχουμε αποζημιωθεί ποτέ από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος να αναπληρώσουν οι παραγωγοί το ήδη συρρικνωμένο φετινό εισόδημά τους», καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.