Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και η 3η ενότητα του 2ου Αγροτικό Συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ ρίχνοντας έτσι την αυλαία σε μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση του Συνδέσμου.

Η 3η και τελευταία ενότητα του Συνεδρίου είχε ως θέμα:«την συμμετοχή των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας – Ισχυροί συνεταιρισμοί (οργανώσεις & επιχειρήσεις) στο έντονα ανταγωνιστικό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον».

Ο Ευθύμιος Φωτεινός, Αντιπρόεδρος, ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέλος Δ.Σ. του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως λειτουργικό μοχλό ανάπτυξης αποτελούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες πρέπει να εκπαιδεύσουν τους αγρότες στην προσαρμογή των νέων συνθηκών που επιβάλλουν οι κλιματικές αλλαγές.

Ο Λάζαρος Μάμαλης, Διευθυντής Επικοινωνίας ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ- ΤΡΙΚΚΗ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά διψά και θα διψάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ανέφερε ακόμη ότι αγροτική ανάπτυξη χωρίς ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει αλλά και στην επιτυχημένη πορεία της ΕΑΣ ακόμη και στα χρόνια της κρίσης με τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ στα μεγάλα αστικά κέντρα με τζίρο 20εκατ, ευρώ, αλλά και της οξοποιϊας Μετέωρα, που όπως είπε τα προϊόντα της καταλαμβάνουν το 60% της αγοράς.

Ο κ.Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος, Κοινοπραξία Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών παρέθεσε στοιχεία από τις συνέπειες που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στα πυρηνόκαρπα λέγοντας πως οι ζημίες μόνο στην κεντρική Μακεδονία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. “Υπάρχουν σαφή μηνύματα ότι τα πυρηνόκαρπα υπερεβησαν τα όρια του παραγωγικού μηχανισμού” είπε ο κ. Γιαννακάκης..

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κατσούλης, Γ.Γ. ΣΑΣΟΕΕ, ΕΑΣ Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην ελαιοκομία κάνοντας λόγο για μια κακή χρονιά που είχε ως αποτέλεσμα μείωση της ποσότητας και υποβάθμιση της ποιότητας κατά 40%. Η ζημιά αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.Σημείωσε ακόμη την αναποτελεσματικότητα που υπήρξε στην καταπολέμηση των εχθρών της ελιάς.

Η τελευταία ομιλήτρια κα. Έφη Λαζαρίδου Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρουσίασε τους στόχους και της δράσεις του προγράμματος που εφαρμόζεται σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρης Ζορμπάς αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό ρόλο που ήδη παίζει η εταιρεία του στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ρόλος ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γενικότερα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της Neuropublic κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, τόνισε ότι η ευφυής γεωργία αποτελεί αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στους αγρότες, τομέα στον οποίο η εταιρεία του προσφέρει πολλές λύσεις, ενώ η εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς κα Μαβίκα Ηλιού έκανε αναφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη αναπτύξει ήδη από το 2010 Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της  Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ομίλου.

Τόνισε ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματοδότησε το 2012, την δημιουργία της Εφαρμογής Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου (Climabiz), με σκοπό την αποτίμηση κόστους επιπτώσεων και προσαρμογής των επιχειρήσεων στην Κλιματική Αλλαγή.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Ο κ. Γιάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. στην ομιλία του τόνισε πως: «γνώση καινοτομία και ψηφιοποίηση είναι το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο οι Συνεταιρισμοί είναι οι ιδανικοί πόλοι. Η GAIA-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναπτύξει ένα πλέγμα τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προτάσσοντας τη γνώση και τη συνεργασία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΠΑΜΑΚ, μέλος ΕΜΕΚΑ (Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής), Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος ανέφερε πως: «oι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι προφανείς και είναι, σε αντίθεση με ότι προβάλλεται, ανθρωπογενής δραστηριότητα. Εμείς το δημιουργήσαμε και είναι υποχρέωση μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Στον αγροτικό τομέα θα είναι εντονότερες και διαφορετικές σε κάθε περιφέρεια για αυτό θα πρέπει να έχει η κάθε μια το δικό της σχεδιασμό. Η προσαρμογή στις συνθήκες και ο μετριασμός των φαινομένων είναι η στρατηγική άμυνας που πρέπει να ακολουθηθεί.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Με τον γενικό γραμματέα των Copa – Cogeca κ. Pekka Pesonen και τον κ. Δημήτρη Μελά, πρ. Υπηρεσιακός Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρ. Γ.Γ. ΥΠ.Α.Α.Τ. συνεχίστηκε η συζήτηση της 1ης ενότητας. 

«Είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις στα εθνικά αγροτικά εισοδήματα. Ωστόσο είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και το μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι», είπε, παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας των Copa – Cogeca κ. Pekka Pesonen.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως η γεωργία σήμερα είναι επιχείρηση των ηλικιωμένων για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες. Όπως είπε το 2016 μόνο το 5.8% ήταν κάτω των 35 ετών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα επιβίωσης και βιωσιμότητας και όχι μόνο περιβαλλοντικής ευαισθησίας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Μελάς, πρ. Υπηρεσιακός Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρ. Γ.Γ. ΥΠ.Α.Α.Τ. Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ και των 2 κινδύνων που απειλούν την Ελλάδα, τη χρηματοδότηση και την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Με την ομιλία του προέδρου της ΕΒΟΛ κ. Ν. Πρίντζου ξεκίνησε η 1η ενότητα του Συνεδρίου: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως επηρεάζονται οι γεωργικές καλλιέργειες και ποιες παρεμβάσεις προτείνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων στην αγροτική παραγωγή».

Την ανησυχία του για το μέλλον του αγροτικού χώρου εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά πνέει τα λοίσθια. Δυστυχώς τόνισε «αγρότες και πολιτεία δεν έχουμε καθίσει στο τραπέζι και να συμπράξουμε δημιουργικά ώστε να καθορίσουμε ένα σχέδιο».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Ξεκίνησαν μετά τις 10:00 π.μ οι εργασίες του 2ου Αγροτικό Συνέδριο, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στο Ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει πλατφόρμα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και τους τρόπους προστασίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και τις βασικές κατευθύνσεις που έχει θέσει η  Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

O Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός

Παράλληλα θα γίνει μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι συλλογικές δράσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι: 

Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Πρόεδρος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Μιχάλης Τζελέπης, Βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και η κα Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός

Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Πρόεδρος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) 

Μιχάλης Τζελέπης, Βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου της εκδήλωσης

Σε ποιους απευθύνεται

Το 2ο Αγροτικό Συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. απευθύνεται σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε πεδία που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα, είτε σε επίπεδο συλλογικών δράσεων, είτε σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, η θεματολογία του αφορά όλες τις δραστηριότητες: απο την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων, τις μεταφορές, τις ασφάλειες, τις εξαγωγές, τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία, την καινοτομία, τις εισροές, τις αλλαγές και τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν σε επίπεδο Ε.Ε., κ.λπ.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας τον 21ο αιώνα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αισθητές στο μέλλον.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλούς οικονομικούς τομείς, με τη γεωργία να αποτελεί έναν από τους πλέον ευάλωτους, καθώς εξαρτάται άμεσα από κλιματικούς παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η ηλιοφάνεια και η βροχόπτωση για τη βιωσιμότητά της.

Ειδικότερα στη Νότια Ευρώπη, οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών αναμένεται να υπερβούν σημαντικά τα πιθανά οφέλη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Μείωση στην απόδοση των καλλιεργειών λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών
  • Αύξηση της ζήτησης νερού για άρδευση και μείωση στη διαθεσιμότητα του νερού λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας
  • Καταστροφές καλλιεργειών λόγω αύξησης στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Μείωση της γονιμότητας των εδαφών και της ποικιλότητας των καλλιεργειών
  • Αύξηση του κινδύνου διάβρωσης των εδαφών λόγω των συχνών εναλλαγών περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων
  • Αύξηση του ρυθμού πολλαπλασιασμού των ασθενειών, παρασίτων και ζιζανίων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας.