Προβληματισμένοι οι Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί από την ακαρπία

Ανάστατοι είναι οι Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί και ιδιαίτερα των περιοχών Μαγνησίας και των δήμων Τεμπών και Ελασσόνας του νομού Λάρισας, από την εικόνα από παρουσιάζουν τα δέντρα τους, ένα μήνα πριν την έναρξη της συγκομιδής. Αρχικά τα δέντρα φαίνονταν γεμάτα, σταδιακά, όμως, διαπιστώνονταν ότι ο καρπός είναι σάπιος (κούφιος) και η εικόνα αυτή της «μουμιοποίησης» φαντάζει απογοητευτική.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αφορά τις ποικιλίες «Τουόνο» και «Φιρανιά», ενώ αναζητείται το αίτιο. Άλλοι μιλούν για απόρροια της κλιματικής κρίσης, άλλοι για το ευρύτομο το οποίο ίσως «έπιασε στον ύπνο» γεωπόνους και αγρότες, και δεν υπήρξαν έγκαιρα ψεκασμοί. Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Τσέτσιλα, «οι ζημιές, όπως μας δηλώνουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, είναι της τάξεως του 60% στην ποικιλία «Τουόνο» και του 40 με 50% στην ποικιλία «Φιρανιά». Χθες, Πέμπτη, κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβη σε αγροκτήματα του δήμου Τεμπών, όπου πραγματοποίησε αυτοψία. Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για την συγκεκριμένη ζημιά και ήδη αναζητούνται άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι, πχ ΚΟΕ ή de minimis. Η προοπτική αυτή δεν αφήνει ικανοποιημένους τους αμυγδαλοπαραγωγούς, καθώς η εμπειρία τους από το παρελθόν ήταν απογοητευτική.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί αμυγδάλου προέρχονται από συνεχείς κακές χρονιές και εξίσου κακές πληρωμές αποζημιώσεων. Για τον περσινό παγετό αποζημιώθηκαν από τα de minimis με καθυστέρηση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Μαγνησίας και του Συκουρίου, ενώ οι συνάδελφοί τους από Ελασσόνα και Τύρναβο αποκλείστηκαν για άγνωστο λόγο. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γαλάρας από τη Μηλέα του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου Ελασσόνας και εκπρόσωπος της Ομάδας Κελυφωτών της Ένωσης αναφέρει ότι «οι καλλιεργητές βρίσκονται σε σύγχυση».
«Δεν γνωρίζουμε αν η απώλεια παραγωγής, που αγγίζει το 50% σε σχέση με την περσινή, οφείλεται στην κλιματική κρίση, στο ευρύτομο ή στη φόμωψη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί φυλλοβόλα και όχι καρποφόρα δέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, τόσο η Ομάδα Κελυφωτών, όσο και οι μεμονωμένοι αγρότες συγκόμισαν 400 τόνους, ενώ φέτος μετά βίας θα φτάσουμε τους 150», σημειώνει.