Κόφτης για συνταξιούχους με έξτρα εισοδήματα στο βοήθημα των 250 ευρώ

Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός του έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ που θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο διατρέχουν όσοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ λαμβάνουν, πέραν της σύνταξής τους, και κάποιο άλλο εισόδημα από αγροτική ή μη δραστηριότητα.

Όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης είναι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα να μην ξεπερνούσε το 2020 τα 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο (επίσης πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα τα 14.400 ευρώ. Με λίγα λόγια,το εισοδηματικό κριτήριο αφορά το συνολικό καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου έτους και όχι μόνο το εισόδημα από τις συντάξεις.

Με δεδομένο ότι το ποσό που εισπράττει μηνιαίως ένας «τυπικός» συνταξιούχος του π. ΟΓΑ είναι της τάξης των 450 ευρώ, η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων αγροτών βρίσκεται κάτω από αυτό το εισοδηματικό «πλαφόν», επομένως ανήκει στους δικαιούχους του βοηθήματος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «Ήλιος» που δημοσίευσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», τον Οκτώβριο χορηγήθηκαν 455.447 συντάξεις ΟΓΑ, εκ των οποίων οι 379.824 λόγω γήρατος και οι 75.623 λόγω αναπηρίας. Η συνολική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων υπερ ΑΚΑΓΕ και υπέρ υγείας, έφτασε τα 207,310 εκατ. ευρώ με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται (προ φόρων) στα 455,18 ευρώ περίπου.

Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ έχουν κάποια παράλληλη απασχόληση, στον αγροτικό ή μη τομέα, αντλώντας από αυτή συμπληρωματικό εισόδημα (π.χ. από την πώληση προϊόντων ή από επιδότηση), δεν δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το άθροισμα του «έξτρα» αυτού εισοδήματος και της σύνταξής τους ξεπέρασε το 2020 τα 7.200 ευρώ/χρόνο.

Επιπλέον, το εισοδηματικό κριτήριο ισχύει σωρευτικά. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος του π. ΟΓΑ δεν θα λάβει το επίδομα αν το συνολικό εισόδημα της οικογένειάς του ξεπερνά τα 14.400 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, αν λαμβάνει 450 ευρώ/μήνα αλλά η σύζυγός του εισπράττει 1.000 ευρώ/μήνα, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται σε 17.400 ευρώ, οπότε μένει εκτός της έκτακτης ενίσχυσης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ (περιουσιακό κριτήριο). Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020).

Πάντως, όπως διευκρινίζεται στην τροπολογία, δικακούχοι είναι και αυτοί που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή σύνταξης ενώ το ισχύει η προσαύξηση των 50 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στους δυνητικούς δικαιούχους, συμπεριλαμβάνονται όσοι κατά το Νοέμβριο του 2021 έλαβαν:

  • Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή
  • Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
  • Περιλαμβάνονται επίσης οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Η ενίσχυση ανά δικαιούχο ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, σε 250 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Επίσης, εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250€ από αυτή την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μέχρι 31/12 η καταβολή

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31/12/2021 και είναι αφορολόγητη κι ακατάσχετη ενώ δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.

 Όσον αφορά στην χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

 Τέλος, η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η  προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία