Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ: Συντονισμένα βήματα ενόψει του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

12/05/2025
5' διάβασμα
koini-synedriasi-kede-kai-enpe-syntonismena-vimata-enopsei-tou-neou-kodika-topikis-aftodioikisis-352783

Κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απρίλη στην Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται να κατατεθεί, το προσεχές διάστημα, προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κύριο αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στάθηκαν η ουσιαστική συζήτηση και η διαμόρφωση των τελικών θέσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με το σχέδιο του νέου Κώδικα. Για τον λόγο αυτόν, στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» από πλευράς φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός των διοικητικών συμβουλίων των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι 13 πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας και οι 13 πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρωτοβουλία για την πρώτη στρατηγικής σημασίας συνεδρίαση, εκ μέρους των δύο προέδρων, της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, και της ΕΝΠΕ, Γιώργου Χατζημάρκου, απορρέει από τη συνεργασία και τη συντονισμένη στάση των δύο ενώσεων, που έχει αναπτυχθεί και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού και αποτελεσματικού Κώδικα, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών του σήμερα και του αύριο.

Κοινή συνισταμένη των εκπροσώπων των δύο φορέων, όπως εκφράστηκε κατά τις τοποθετήσεις τους, είναι η ανάγκη ενός νέου, λειτουργικού πλαισίου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, στο οποίο το μεν κράτος σχεδιάζει στρατηγικά, αλλά δεν ασκεί μικροδιοίκηση, και η δε Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού συμμετέχει στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών και αναλαμβάνει καθαρά τις ευθύνες που αναλογούν στην καθεμία.

Βασικός στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας και οι σύγχρονες διοικητικές δομές

Εκφράστηκε, ακόμα, η προσδοκία η ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει ως δύναμη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού στη λειτουργία, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά μίας νέας, πιο έξυπνης Ελλάδας, εκπληρώνοντας τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Να αποτελέσει μια σημαντική νίκη έναντι της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες.
  • Να δώσει χώρο σε καινοτόμες, σύγχρονες διοικητικές δομές.
  • Να αυξήσει τον βαθμό της ελευθερίας κίνησης της αυτοδιοίκησης τόσο του Α’ όσο και του Β’ βαθμού.

«Θέλουμε έναν Κώδικα, μέσα από τον οποίο θα υπηρετούμε την κοινωνία πιο αποτελεσματικά. Το ζητούμενο, σήμερα, δεν είναι απλώς η βελτίωση της σχέσης κράτους-Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι βαθύτερο: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Δημοκρατία, της κοινωνίας προς τους θεσμούς, του κράτους προς την τοπική του βάση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Ειδικότερα, για τον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετεί, ο ίδιος ανέφερε ότι «η απορρόφηση πόρων από τις περιφέρειες είναι σταθερά υψηλότερη και πιο ευέλικτη από εκείνη του κράτους», τονίζοντας ότι «είναι η ώρα να εμπιστευτούμε αυτό που ήδη λειτουργεί».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε τη σημασία της κωδικοποίησης των διασκορπισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων σε ένα ενιαίο και λειτουργικό νομοθέτημα. Όπως τόνισε, «η ΚΕΔΕ, μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα τόσο των συνεδρίων της όσο και του διοικητικού της συμβουλίου, είχε ζητήσει να προχωρήσει η κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο των περίπου 500 νομοθετικών ρυθμίσεων (υπό τη μορφή νόμων, ΠΔ, ΥΑ, ΚΥΑ κ.λπ.) που αφορούν ζητήματα της Αυτοδιοίκησης». Σημείωσε, μάλιστα, ότι, για τον σκοπό αυτόν, «η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών, ενεργοποιώντας τις επιτροπές της, οι οποίες με τη συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών και συμβούλων απέστειλαν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους επί των σχεδίων άρθρων και διατάξεων του νέου Κώδικα».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και ψήφισης του νέου Κώδικα, η ΚΕΔΕ θέτει ξεκάθαρα τις νέες της προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, στη στελέχωση των υπηρεσιών, στην αύξηση και τον σαφή προσδιορισμό των οικονομικών πόρων, στην αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στην επίλυση ζητημάτων μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.