Κοινωνικός Τουρισμός: Αυξημένες κατά 20% οι τιμές επιδότησης τον Αύγουστο

Προθεσμία έως τις 23 Ιουνίου (και ώρα 2.00 μ.μ.) θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα, ύψους 35 εκατ. ευρώ, αφορά 300.000 δικαιούχους και θα τρέξει κατά την περίοδο 1 Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5%-12% σε ξενοδοχεία και 3%-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για τον μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Ακτοπλοϊκά

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Τέλος, προβλέπεται ότι όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα, ώστε να μη στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που το 2021 πραγματοποίησαν 50 μέρες:

✱ Εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

✱ Ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

✱ Επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας.

✱ Συνδυασμό των παραπάνω.

✱ Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν θα πρέπει να έλαβε πέρυσι Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού (πρόγραμμα 2021-2022) και να μη λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλον φορέα (π.χ. «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.