Β. Κόκκαλης: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάνναβη στον κάμπο

Β. Κόκκαλης: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με γρήγορα και γενναία βήματα στη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 3 μεγάλες επενδύσεις, η μία από αυτές εδώ στη Θεσσαλία. Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και τη θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας».

Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποίησε το ΓΕΩΤΕΕ για την κάνναβη στην Agrothessaly, ενώ το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει στον κάμπο η προοπτική καλλιέργειας της κάνναβης, αποδεικνύεται και από την παρουσία αρκετών γεωπόνων και παραγωγών στην αίθουσα εκδηλώσεων της έκθεσης.  

Στην εισήγηση του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Η.Π.Α., «όπου διαπίστωσε το σοβαρό ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για τη βιομηχανική και τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συναντώ επενδυτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα, συνάπτοντας συμβόλαια με παραγωγούς και αλλάζοντας το τοπίο σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και την αβεβαιότητα στις πληρωμές.

Και αυτό γιατί η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ανακαλύπτει τις εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης με αποτέλεσμα να αρχίσει η απόλυτα ελεγχόμενη καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλά επίπεδα τετραυδροκανναβινόλης (THC), ξεκινώντας από το Ισραήλ και συνεχίζοντας σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι Η.Π.Α. Όσον αφορά στην Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας, σε αυτή θα συμμετέχουν Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές με μεγάλη εμπειρία στο φυτό της κάνναβης, υπηρεσιακοί παράγοντες για την επισήμανση αλλαγών στη νομοθεσία και επιστήμονες από την αγορά ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται το Υπουργείο τις ανάγκες των επενδυτών». 

Κλείνοντας ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως «στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδυτών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προσφορά μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στον Έλληνα παραγωγό».

Εισηγήσεις

Στο επιστημονικό μέρος της ημερίδας ξεχώρισαν οι ομιλίες της γεωπόνου, προϊσταμένης Τμήματος Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων του Υπ.Α.Α.Τ Άννας Φουλίδη για τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, της Δρ. Ελένης Βογιατζή – Καμβούκου, Καθηγήτριας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και του Δημ. Μπιλάλη, Καθηγητή, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας Γ.Π.Α ο οποίος ανέπτυξε την τεχνική παραγωγής της φαρμακευτικής κάνναβης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Ν. Ντίτορας, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Σπ. Μάμαλης, κ.α..