Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Στο κόκκινο η Φθιώτιδα από την ευλογιά των προβάτων

21/12/2023
5' διάβασμα
sto-kokkino-i-fthiotida-apo-tin-evlogia-ton-provaton-309864

Σημαντικό πρόβλημα προέκυψε το τελευταίο διάστημα στη Φθιώτιδα, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Λοκρίδας, με τον εντοπισμό προσβεβλημένων ζώων από την ιογενή ασθένεια της ευλογιάς. Το παθογόνο αυτό μεταδίδεται από ζώο σε ζώο και γι’ αυτό τίθενται σε καραντίνα.

Όλα τα ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας, προσβεβλημένα και μη, θανατώνονται βάσει πρωτοκόλλου της νομοθεσίας. Η ασθένεια εκδηλώθηκε στον στάβλο του Αργύρη Δαδίτσου, κτηνοτρόφου από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, η μονάδα των 450 ζώων τέθηκε εκτός παραγωγής, τα ζώα μπήκαν σε καραντίνα και στο τέλος θανατώθηκαν.

Για τον ίδιο τον παραγωγό και την οικογένειά του, το κόστος, τόσο το ψυχολογικό όσο και το οικονομικό, από αυτή την απώλεια είναι μεγάλο και τώρα ξεκινά η διαδικασία της γραφειοκρατίας για την αποκατάσταση της ζημιάς. «Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για μένα και την οικογένειά μου, που παραδοσιακά ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μεταφέρθηκε η μόλυνση στη μονάδα μας, γιατί το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε κάνει χρήση εισαγόμενου γενετικού υλικού», υποστηρίζει ο κ. Δαδίτσος.

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Κατερίνα Καλατζή, αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κτηνοτροφίας, κάνει λόγο για μια ιογενή ασθένεια που εμφανίστηκε σε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας των ζώων λόγω των γιορτών.

«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της μετάδοσης αυτής της ασθένειας. Με τους αντίστοιχους ελέγχους, προσπαθούμε να εντοπίσουμε προσβολές και σε άλλες περιοχές, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Παράλληλα, ξεκινάμε και όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε να αποκαταστήσουμε στον βαθμό που μπορούμε τους κτηνοτρόφους που δέχθηκαν αυτό το πλήγμα.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας προσβολής απαιτεί εξειδικευμένους επιστήμονες, τους οποίους η υπηρεσία μας στερείται σε σημαντικό ποσοστό», καταλήγει η ίδια.

Τι λέει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γελασάκη, καθηγητή στα νοσήματα αγροτικών ζώων στο ΓΠΑ, «η ευλογιά του προβάτου» είναι ένα λοιμώδες, δυνητικά θανατηφόρο νόσημα που οφείλεται στον ιό της ευλογιάς του προβάτου (γένος Capripoxvirus, οικογένεια Poxviridae) και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.

Η μετάδοσή της ανάμεσα στα ζώα μπορεί να γίνει αερογενώς και κατά την άμεση επαφή μεταξύ τους ή με μολυσμένα βιολογικά υλικά (σάλιο, κόπρανα, γάλα, ξηρές εφελκίδες από την περιοχή των δερματικών αλλοιώσεων) και στοιχεία του περιβάλλοντος (ζωοτροφές, εργαλεία κ.ά.).

Λιγότερο συχνά η μετάδοση γίνεται μέσω εντόμων ή άλλων μηχανικών φορέων. Ο χρόνος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 12 ημέρες, με τα πρώιμα συμπτώματα να περιλαμβάνουν τον πυρετό και την εμφάνιση βλατίδων (κόκκινα σπυριά) κυρίως σε στόμα, επιρρίνιο, αφτιά και σε περιοχές με περιορισμένη ή χωρίς εριοκάλυψη (κεφάλι, κοιλιακή χώρα, εσωτερική επιφάνεια των μηρών, μασχάλες, μαστό, κάτω επιφάνεια της ουράς).

Περίπου 24 ώρες μετά την εμφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων, μπορεί να παρατηρηθεί ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, δύσπνοια και διογκωμένοι λεμφαδένες.

«Συχνότερα, η εισαγωγή του νοσήματος σε μια μη ενδημική περιοχή έπεται της μεταφοράς μολυσμένων ζώων σε αυτήν και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει, ενώ ο εμβολιασμός δεν συστήνεται ως μέτρο ελέγχου σε μη ενδημικές περιοχές, όπου εφαρμόζεται η εκρίζωση του νοσήματος», εξηγεί ο κ. Γελασάκης.

Αντιμετώπιση της ασθένειας

Στη χώρα μας, η ευλογιά αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και η αντιμετώπισή της επικεντρώνεται στα εξής:

α) Στον έλεγχο της διασποράς του νοσήματος, που συντονίζεται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνει:

✱ Την επιδημιολογική επιτήρηση του νοσήματος.

✱ Την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης περιμετρικά των μολυσμένων εκτροφών και την απαγόρευση μετακίνησης ζώων από αυτές.

✱ Την ευθανασία των μολυσμένων ζώων και την καταστροφή των πτωμάτων.

β) Στα προληπτικά μέτρα σε επίπεδο εκτροφής, που περιλαμβάνουν:

✱ Τη συστηματική παρακολούθηση των ζώων για συμβατά με το νόσημα συμπτώματα και αλλοιώσεις.

✱ Τον περιορισμό των μετακινήσεων κτηνοτρόφων και επισκεπτών ανάμεσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει το νόσημα.

✱ Την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας (χρήση προστατευτικής ενδυμασίας από επισκέπτες, ποδολουτήρες και τροχολουτήρες με διαλύματα απολυμαντικών κ.λπ.).

✱ Την αποφυγή ανταλλαγής ζώων, ζωοτροφών, εργαλείων και εξοπλισμού ανάμεσα στις εκτροφές.

✱ Την προμήθεια ζώων από μη μολυσμένες εκτροφές και περιοχές.

✱ Την εφαρμογή απολυμάνσεων, απεντομώσεων και μυοκτονιών στους χώρους των εκτροφών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: