Στο κόκκινο η Κορινθία – Ερημώνονται καλλιέργειες από τη λειψυδρία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Βέλου-Βόχας στον Nομό Κορινθίας λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας που επικρατεί στην περιοχή, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην ύδρευση των κατοίκων της υπαίθρου. Μετά από αίτημα του δημάρχου Βέλου-Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκου, προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίστηκε το μέγεθος του προβλήματος και άρχισε πλέον η αντίστροφη μέτρηση για τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα.
Ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκου, ο οποίος επιφυλάχθηκε να μας αναλύσει τον σχεδιασμό κάποια άλλη στιγμή, τόνισε ότι η βασική υποχρέωση του δήμου είναι η ύδρευση και όχι η άρδευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για έργα που θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί.
Στέγνωσαν οι γεωτρήσεις
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Κορινθίας, Παναγιώτης Σταματόπουλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις και στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, το πρόβλημα με το νερό κρατά χρόνια.
«Κάποιες βροχές, όμως, έδιναν μία προσωρινή ανάσα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έπαψαν και αυτές να υπάρχουν. Η λογική λέει ότι προτεραιότητα θα έχει το κομμάτι της ύδρευσης, αλλά η κατάσταση δεν είναι λιγότερο τραγική στα χωράφια. Πολλές γεωτρήσεις έχουν στεγνώσει και αυτό οδηγεί τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και στη συρρίκνωση της παραγωγής. Ακόμα, όμως, και αυτοί που έχουν λίγο νερό δεν το χρησιμοποιούν πλέον όπως παλιά, αφού κρίνεται οικονομικά ασύμφορο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι παραγωγοί σουλτανίνας τώρα πλέον έχουν ως στόχο να σώσουν τα φυτά από την ξηρασία».
Στην περιοχή του Δήμου Βέλου – Βόχας, οι καλλιέργειες είναι επιτραπέζια σταφύλια, βερίκοκα, λεμόνια, ελιές και μικρές εκτάσεις εσπεριδοειδών. «Υπάρχει πιθανότητα λόγω της έλλειψης νερού για άρδευση να καταστραφεί μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου και τότε πρέπει να δούμε τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ», αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος. Και συμπληρώνει: «Όσο για τις λύσεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες η ολοκλήρωση του φράγματος Ασωπού και η κατασκευή των δικτύων διανομής, όπως και η κατασκευή μικρών φραγμάτων. Για να γίνουν αυτά τα έργα, φυσικά απαιτείται συνεργασία με την κυβέρνηση και χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Ο παραγωγός και τοπικός σύμβουλος, Γιώργος Δαρδάνης, αναφερόμενος στην κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι «τώρα πλέον απλουστεύονται οι διαδικασίες για να γίνουν γεωτρήσεις και άλλα έργα που θα δώσουν ανάσα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη λειψυδρία. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι τραγική και όσο πάει και χειροτερεύει λόγω των κλιματολογικών αλλαγών. Αν βρεθεί νερό για ύδρευση, τότε θα ξεμπλοκαριστούν και οι γεωτρήσεις για την άρδευση».