Κομισιόν προς Κράτη – Μέλη: «Εναρμονισμένα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας τα Στρατηγικά Σχέδια, αλλιώς τα γυρνάμε πίσω»

Τέλη Αυγούστου προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ για την ανακοίνωση των ελληνικών προτάσεων

Από «κόσκινο» θα περάσει τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ όλων των κρατών-μελών η Κομισιόν, η οποία ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, διαφορετικά θα τα γυρίζει πίσω. Η προειδοποίηση της Κομισιόν ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τον γύρο επαφών που είχαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων με τους τεχνοκράτες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Επιτροπής, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων.

Προειδοποίηση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι στόχοι της νέας ΚΑΠ συμβαδίζουν με εκείνους της Πράσινης Συμφωνίας για «βιώσιμη γεωργία από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι όλα τα κράτη-μέλη θα εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους της ΕΕ από κοινού».

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, στην περίπτωση που τα μέτρα που προτείνει ένα κράτος-μέλος δεν ανταποκρίνονται στις στρατηγικές προκλήσεις, τότε θα ζητήσει από αυτό το κράτος-μέλος να αναθεωρήσει το σχέδιό του. Αυτές οι στρατηγικές προκλήσεις, εξηγεί η Κομισιόν, προσδιορίζονται στη λεγόμενη «εκτίμηση αναγκών» κάθε κράτους-μέλους και, επιπλέον, διατυπώθηκαν στις συστάσεις που εξέδωσε η ίδια προς κάθε κράτος-μέλος τον Δεκέμβριο του 2020. «Εάν όλα τα σχέδια της ΚΑΠ αντιμετωπίσουν τις αιτίες των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο και χρησιμοποιήσουν τους κοινοτικούς πόρους με σύνεση, θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε ένα επαρκές επίπεδο συμβολής στην Πράσινη Συμφωνία, με πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», υπογραμμίζει.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν τα οικολογικά συστήματα, τα οποία θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικά οικολογικά συστήματα», ξεκαθαρίζει.

Σε εξέλιξη

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πρέπει να οριστικοποιήσουν τις βασικές νομικές πράξεις. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να μεταφραστούν τα νομικά κείμενα, ενώ εκτιμάται ότι η έγκριση των κανονισμών της ΚΑΠ αναμένεται το αργότερο τον ερχόμενο Νοέμβριο από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ορισμένα κράτη-μέλη έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τα Στρατηγικά τους Σχέδια. Μάλιστα, η Ιρλανδία έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το δικό της Στρατηγικό Σχέδιο έως τις 27 Αυγούστου, καλώντας φορείς και παραγωγούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Όσο για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», αναμένεται να δημοσιεύσει ένα πρώτο προσχέδιο του Στρατηγικού Σχεδίου της σε περίπου έναν μήνα. Το προσχέδιο που θα δει το φως της δημοσιότητας θα επικοινωνηθεί, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν γνώση των παρεμβάσεων και των δράσεων που θα επιλέξει η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο και να καταθέσουν τις απόψεις τους.