Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της συστηματικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών, σύμφωνα με όσα είπε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Οι εξαγγελίες ήρθαν ως απάντηση σε σημείωμα που κατέθεσαν η Γερμανία και η Γαλλία και υποστηρίχθηκαν από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ζητώντας την απαγόρευση της πρακτικής αυτής σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών».

«Θέλω να προτείνω τη σταδιακή κατάργηση αυτής της πρακτικής», δήλωσε η κα Κυριακίδου, χαρακτηρίζοντας τη θανάτωση νεοσσών μίας ημέρας «ανησυχητικό φαινόμενο». Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την προσπάθεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να έρθει ως μέρος της τρέχουσας αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σε ολόκληρη την ΕΕ θανατώνονται λίγο μετά την εκκόλαψη, λόγω του γεγονότος ότι είναι ακατάλληλοι για την παραγωγή κρέατος και ως εκ τούτου θεωρούνται εμπορικά άχρηστοι από τη βιομηχανία.

Η πρακτική αυτή έχει επικριθεί ως ανήθικη από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι προειδοποιούν για τα δεινά που πρέπει να περάσουν οι νεοσσοί –οι οποίοι τις περισσότερες φορές θανατώνονται είτε με άλεσμα είτε με αεριοποίηση– κατά τη διαδικασία.

www.euractiv.com