Κομοτηνή: Ηχηρό μήνυμα αγανάκτησης από τους Ροδοπίτες αγρότες

Πέρασαν το μήνυμα της αγανάκτησης και της εγκατάλειψης από την πολιτεία οι δεκάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην Κομοτηνή το μεσημέρι του Σαββάτου. Επέλεξαν μια ημέρα με κινητικότητα στην πόλη, κατά την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, καθώς εκείνοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των αγροτών δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, κάνοντας λόγο για 70 τρακτέρ και πολλαπλάσιους παραγωγούς. Όπως τόνισε, όλοι γνωρίζουν τα προβλήματά τους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει με πολιτική απόφαση να επιλυθούν. «Το κόστος παραγωγής έχει σχεδόν διπλασιαστεί, οι τιμές των προϊόντων που πουλάμε κατρακυλούν. Στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δεν γνωρίζουμε τι είναι τα Οικολογικά Σχήματα και πώς θα πληρωθούν», σημείωσε.

Χαρτογιακάδες

Για ηχηρό μήνυμα «προς τους χαρτογιακάδες των Αθηνών, ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», έκανε λόγο ο πρόεδρος στην Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος. Κυριότερο πρόβλημα χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ, τονίζοντας ότι θα χαθούν πολλά χρήματα από τους αγρότες και από τη χώρα. «Απαιτούμε να μας ακούσουν για να διορθώσουν τη νέα ΚΑΠ», είπε.

Ζωντανό παράδειγμα απουσίας πολιτικής για την περιοχή αποτελούν οι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι μικροκαλλιεργητές και ακόμα πιο ευάλωτοι στα προβλήματα, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ, εξηγώντας πως έχουν πολλές οφειλές στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς. Προβληματισμένοι είναι και οι ίδιοι από τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ και ο κ. Αμέτ ζήτησε να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους, γιατί τα χωριά ερημώνουν.

Η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εκτόξευση των καλλιεργητικών εξόδων, όπως και των υλικών συσκευασίας, πικραίνουν και τους μελισσοκόμους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

«Ο κλάδος μας έχει υποστεί μεγάλη πίεση, λόγω της αλλαγής του κλίματος και της ανομβρίας στην περιοχή, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. Οι μελισσοτροφές έχουν αυξηθεί κατά 150% και τα κόστη συσκευασίας κατά 100%», μετέφερε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων, Στέλιος Κεχαγιάς.