Κόμβος διακίνησης ψαριών η Iχθυόσκαλα Πατρών

Παρά την οικονομική κρίση, λειτουργεί απρόσκοπτα με τάσεις βελτίωσης

Κόμβος διακίνησης ψαριών η Iχθυόσκαλα Πατρών

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία εμπορίας ψαριών και αλιευμάτων διαδραματίζουν οι αλιείς της Πάτρας, οι οποίοι μέσω της ιχθυόσκαλας της πόλης διαχειρίζονται τα ιχθυαποθέματα, που αποτελούν τον εθνικό πλούτο της χώρας, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, στον οποίο έχει ενσωματωθεί η Ιχθυόσκαλα Πατρών μαζί με ακόμη εννέα ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα, εγγυάται τη διασφάλιση του εισοδήματος των αλιέων της περιοχής και τον συνεχή εφοδιασμό της χώρας με φρέσκα και ποιοτικά ψάρια.

Πριν από έναν χρόνο, η Ιχθυόσκαλα Πατρών, η οποία βρίσκεται δίπλα στον φάρο του λιμανιού της πόλης και λειτουργεί από το 1966, άλλαξε πρόσωπο μετά την ανακατασκευή της και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κέντρο διακίνησης ψαριών και αλιευμάτων. Οι εργασίες που έγιναν υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 3.690.000 ευρώ, περιελάμβαναν τη βελτίωση των κτηριακών και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της υπάρχουσας Ιχθυόσκαλας Πατρών, έπειτα από τις φθορές που είχαν προκληθεί μετά τον σεισμό τον Ιούνιο του 2008, καθώς και την προσθήκη α΄ ορόφου με γραφεία.

Στον χώρο της ιχθυόσκαλας λειτουργεί δημοπρατήριο αλιευμάτων, ενώ υπάρχουν τρεις ψυκτικοί θάλαμοι συντήρησής τους, παγοποιητικό συγκρότημα, αποθήκη ιχθυοκιβωτίων, γραφεία διοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών και συσκευαστήριο. Η μελέτη βελτίωσης των εγκαταστάσεων περιελάμβανε εργασίες αποκατάστασης των βλαβών διάβρωσης των δομικών στοιχείων σε όλο το κτήριο των 3.030 τ.μ. Επιπλέον, έγινε πλήρης ανακατασκευή του περιβάλλοντος χώρου ελιγμών και φόρτωσης με υπερσύγχρονο βιομηχανικό δάπεδο και ανακαίνιση στις ράμπες φόρτωσης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας Πατρών, Χαράλαμπο Κάντζαρη, από την ιχθυόσκαλα διακινούνται βακαλάοι, γαρίδες, κουτσομούρες, τσιπούρες, λαβράκια, σαρδέλες και γαύροι. Τα αλιεύματα διακινούνται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στις δημοπρασίες παρίσταται και κτηνίατρος για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, το 2015 διακινήθηκαν στην ιχθυόσκαλα 2.207.915 κιλά εγχώρια νωπά αλιεύματα, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,21% σε σχέση με πέρυσι. Αν προστεθούν και τα ψάρια, που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ, έχουν διακινηθεί 2.276.417 κιλά. Συνολικά, το 2015 διακινήθηκαν 259.160 ιχθυοκιβώτια.

«Αν εξαιρέσει κανείς τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, λόγω και της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η Ιχθυόσκαλα Πατρών λειτουργεί απρόσκοπτα με τάσεις βελτίωσης, ενώ οι αλιείς συνεργάζονται αρμονικά χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Η τοπική κοινωνία απολαμβάνει τα οφέλη της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται, η οποία συνεπικουρείται με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως συσκευαστήρια και μεταποιητήρια που αυξάνουν την αξία της πρώτης ύλης, προς όφελος του παραγωγού και του εμπόρου, διευκολύνοντας παράλληλα τη διαδικασία εξαγωγής μέσα από εγκαταστάσεις πιστοποιημένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ», τονίζει ο κ. Κάντζαρης.

Νικολέτα Τζώρτζη