Κωνσταντίνος Κιλτίδης: «Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα»

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της περιφέρειας μιλά για τα προγράμματα, τις δράσεις, τα επίπεδα στήριξης και τις παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών.

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της περιφέρειας μιλά για τα προγράμματα, τις δράσεις, τα επίπεδα στήριξης και τις παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών.

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Χρυσοχόου

Ποιες είναι οι δράσεις και δραστηριότητες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία αυξητικής αλυσίδας αξίας;

Στο εταιρικό σχήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ συμμετέχει το σύνολο των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η συνεισφορά των ιδιωτών.

Η Αγροδιατροφική στηρίζει την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας, όπως και τη μεταποίηση, με στοχευμένες δράσεις, έργα, ερευνητικά προγράμματα και πρωτόκολλα συνεργασίας, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν και η δράση για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Υποβοηθούμε, δηλαδή και παρεμβαίνουμε στην παραγωγή και στη μεταποίηση, αναδεικνύοντας τις νέες μεθόδους που πρέπει να εφαρμοστούν και ανοίγουμε δρόμους για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας σε νέες αγορές. Την προσεχή τριετία, πρόκειται να υλοποιηθούν δύο προγράμματα που αφορούν Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, αλλά και χώρες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, όπως η Γερμανία.

Σε ποιες προτεραιότητες και στοχεύσεις θα δώσετε βαρύτητα μελλοντικά; Τι σχεδιασμός υπάρχει;

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν πρέπει να εμφανιστούν όλα ανθηρά. Στο σύνολο των δράσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, υπήρξε, ταυτόχρονα, οικονομική δυσπραγία από την πανδημία και σήμερα μια νεότευκτη οικονομική κρίση ακρίβειας. Το πεδίο και το τοπίο ήταν και είναι αρκετά δύσκολο, καθώς αναπτύσσεται δυσπιστία και δυσκολία ένταξης σε δράσεις που η Αγροδιατροφική Σύμπραξη προτάσσει και προβάλλει, από τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στον παραγωγικό τομέα, στη μεταποίηση και στην εμπορία.

Συνεπώς, από τη μέχρι τώρα πορεία μας, αντιλαμβανόμαστε ότι προκύπτει και ένα μείζον θέμα στρατηγικής, που έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση. Απουσιάζει από την πατρίδα μας ένας γεωργοδιατροφικός στρατηγικός διυπουργικός οργανισμός, που θα μπορούσε να ενισχύσει και να συντονίσει τα σχετικά ζητήματα των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων -όσων υπάρχουν και λειτουργούν, γιατί δεν έχουν συσταθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το γεγονός αυτό καθιστά το εγχείρημα των Συμπράξεων θνησιγενές εν τη γενέσει τους, όταν μάλιστα το 2016 διαγράφηκε η παράγραφος 3 του άρθρου, που προέβλεπε τη στήριξή τους από το κεντρικό ταμείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεπώς, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων για να λειτουργήσουν ορθά;

Από πλευράς μας, γίνονται πολλές ερευνητικές προσπάθειες για τη στήριξη των προϊόντων της περιφέρειας, την προώθηση της ευφυούς γεωργίας με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τους ροδακινοπαραγωγούς, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής, με την αύξηση των πολυφαινολών κ.ά. Θα έλεγα, όμως, ότι με τα ισχνά κεφάλαια των 100.000-150.000 ευρώ είναι αδύνατον οι Αγροδιατροφικές Συμπράξεις να διαδραματίσουν έναν μακροπρόθεσμο ρόλο.

Θα έπρεπε, επίσης, να προβλέπεται μια έμμεση στήριξη από τις Περιφερειακές Διοικήσεις, οι οποίες έχουν αυτοτελείς πόρους και διαπραγματεύονται τον πρωτογενή τομέα κατά τη συνταγματική επιταγή. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα που προκαλούν δυσπραγία.