Κόντρα ΔΟΕΠΕΛ και Ένωσης Μεσσηνίας, με φόντο τη Συμφωνία της Λισαβόνας

Στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με σχετική αίτησή του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Μεσσηνίας, η Συμφωνία της Λισαβόνας αποτελεί συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή τους καταχώριση.

Η ανακοίνωση της Ένωσης έφερε την άμεση αντίδραση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ), που πέρασε στην αντεπίθεση με δική της ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει/καταστρατηγήσει το προϊόν ‘‘ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”/‘‘PDO Elia Kalamatas’’. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η Απόφαση 1773/251445/2.9.2 022 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και “Απόφαση Γεωργαντά”, η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,75% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμών/Καλαμάτα” της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά 250+ εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”/“ΡDO Elia Kalamatas”. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική».

Ένωση Μεσσηνίας

Από την πλευρά της Ένωσης Μεσσηνίας, ο διευθυντής, Γιάννης Πάζιος, μίλησε στην «ΥΧ» και τόνισε ότι «οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του κλάδου περιμένουν από εμάς να είμαστε χρήσιμοι. Αυτό θα γίνει μέσα από την κατάθεση προτάσεων και θέσεων που θα δίνουν λύση στα προβλήματα. Παρεμβάσεις που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα παρά μόνο σε άσκοπες διενέξεις αποπροσανατολίζουν από το πρόβλημα και, ταυτόχρονα, οδηγούν όλους τους εμπλεκομένους σε αποστροφή».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πάζιος, «εμείς, από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε αυτή την κατάσταση, καθώς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας σχετικά με το πώς μπορούμε να δυναμώσουμε την εμβληματική ονομασία ‘‘Καλαμάτα’’ μέσα από διαδικασίες που κατοχυρώνουν τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες και να είναι σύννομες και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Περιμένουμε και από τις άλλες πλευρές τις δικές τους τεκμηριωμένες θέσεις, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Όσο εμείς αναλωνόμαστε σε αυτά με τις αποφάσεις της πολιτείας, η Ευρώπη και άλλες χώρες έχουν κατακλυσθεί με ελιές Καλαμών από όλο τον πλανήτη. Εάν συνεχίσουμε έτσι, σε μερικά χρόνια θα βρεθούμε ζημιωμένοι».

Οι δύο πλευρές

Σύμφωνα με την Ένωση Μεσσηνίας, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας – WIPO θα προστατεύσει περαιτέρω την ‘‘ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας’’ από την παραχάραξη, την απομίμηση και άλλες μη ανταγωνιστικές πρακτικές καλύπτοντας 72 χώρες».

Από τη δική της πλευρά, η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους 80.000+ τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία “Kalamata olives”, καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από το 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν με την εμπορική ονομασία ‘‘ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”/‘‘PDO Elia Kalamatas” και να πιστεύουν ότι τους “πνίγει και το δίκιο”;».