Κορινθία: 9 εκατ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στη διώρυγα Κορίνθου

Με 9 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τις απαιτούμενες μελέτες και κατασκευαστικές εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα πρανή της Διώρυγας της Κορίνθου.

Στην απόφαση το έργο χαρακτηρίζεται ως «σύνθετο και ειδικό Εθνικού επιπέδου» και γίνεται γνωστό ότι το ποσό θα διατεθεί για την τοπογραφική μελέτη, την γεωτεχνική έρευνα και για τις εργασίες που χρειάζονται για να γίνει η αποκατάσταση στα σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ένα τέτοιο σημείο είναι το τμήμα του βιολογικού καθαρισμού, μήκους 1 χλμ όπου πρόσφατα έγινε μία ακόμη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να πέσουν βράχια και χωμάτινοι όγκοι και να κλείσει η διώρυγα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Διώρυγα λόγω των συνεχόμενων επικίνδυνων καταπτώσεων και έχει απαγορευτεί η διέλευση πλοίων και σκαφών ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Με την άμεση εκπόνηση της μελέτης θα αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν παρουσιαστεί εντονότερα τα τελευταία χρόνια στα πρανή της Διώρυγας ώστε να σταθεροποιηθεί και να γίνει η δημοπράτηση και στη συνέχεια η κατασκευή των έργων που θα κριθούν ως απαραίτητα.

Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια, όσο το δυνατόν συντομότερα η Διώρυγα της Κορίνθου που αποτελεί γεωγραφικά έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους και μαζί με την Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά αποτελούν τις τρεις τεχνικές διώρυγες που υφίστανται στον κόσμο σήμερα.

Πηγή: ert.gr