Κορινθία: Θετικές προβλέψεις για τη Σουλτανίνα

Θετική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για τη φετινή περίοδο στην Κορινθία, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές Σουλτανίνας να περιμένουν μια καλή χρονιά, που θα ισορροπήσει τις απώλειες που υπέστησαν την περασμένη, όταν οι ζημιές ξεπέρασαν το 50% της αναμενόμενης παραγωγής.
Από την ορεινή Στιμάγκα Κορινθίας, που έχει παράδοση στην καλλιέργεια και στην παραγωγή ποιοτικής Σουλτανίνας, ο παραγωγός Γιώργος Δαρδάνης δηλώνει ότι «μέχρι τώρα, η χρονιά εξελίσσεται κανονικά και, αν συνεχισθεί έτσι, ίσως μπορέσουμε να κερδίσουμε όσα χάσαμε την περασμένη, όταν η Σουλτανίνα έφτασε το 1 ευρώ, αλλά δεν υπήρχαν σταφύλια για να πουλήσουμε, αφού η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε κατά πολύ το 50%».
Ένα από τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς Σουλτανίνας είναι και η μείωση των εξαγωγών. Όπως αναφέρει ο κ. Δαρδάνης, «οι ζημιές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Η Σουλτανίνα δέχεται γενικότερα πιέσεις από την είσοδο άλλων ποικιλιών, που προωθούνται μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Το μόνο που λένε για αυτές τις ποικιλίες είναι ότι είναι περισσότερο παραγωγικές, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία τους».
Βέβαια, στη Στιμάγκα δεν σταματάει ο προβληματισμός για το νερό, που έχει εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας. «Ανεβάζουμε νερό από τον κάμπο στη Στιμάγκα. Όσοι έχουν νερό έχουν παραγωγή», τονίζει ο κ. Δαρδάνης.
Για τις εξαγωγές της σουλτανίνας στην Αγγλία, που έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι Άγγλοι ζητάνε πλέον άλλα ποιοτικά δεδομένα, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να τα έχουμε τόσο λόγω της έλλειψης νερού όσο και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που έχουν αλλάξει. Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν τα πάντα. Οι άλλες ποικιλίες που θα κινηθούν στο εξωτερικό θα βρουν αντιπάλους την Ιταλία και την Ισπανία και, βέβαια, η τιμή τους θα πιεσθεί πολύ».