«Κορωνοενισχύσεις»: Ανακοινώσεις για Μέση Αλιεία, πατάτες και θερμοκηπιακή ντομάτα

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το έγκυρο ρεπορτάζ της «ΥΧ», που κάθε εβδομάδα μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις ενισχύσεις που αναμένεται να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που περιμένουν με αγωνία τις ενισχύσεις, μας μεταφέρουν τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και τη δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά. Άπαντες ζητούν από το υπουργείο να επισπεύσει τις πληρωμές και να διευρύνει τον κατάλογο των προς αποζημίωση προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στις «κορωνοενισχύσεις», αυτές έχουν ως εξής:

✱ Παράκτια Αλιεία: Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήματος στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας άνοιξε (http://portal.alieia.minagric.gr/wps/portal/fishing) και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Αυγούστου. Για την εξέλιξη σας είχε ενημερώσει η «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο της.

✱ Αιγοπρόβατα: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Κομισιόν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για χορήγηση ενίσχυσης 31 εκατ. ευρώ. Η μέχρι στιγμής εκτίμηση του ΥΠΑΑΤ προβλέπει πληρωμή μέσα στον Αύγουστο.

✱ «7χίλιαρο»: Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ, οι εξελίξεις «παγώνουν», καθώς θεωρείται ότι καλύπτονται οι ανάγκες από τα υπάρχοντα κονδύλια. Με βάση το ρεπορτάζ της «ΥΧ», εξελίξεις για το εν λόγω σημαντικό μέτρο στήριξης θα υπάρξουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

✱ Μέση Αλιεία – πατάτες – θερμοκηπιακή ντομάτα: Όπως έχει γνωστοποιήσει η «ΥΧ», η αποζημίωση για τη Μέση Αλιεία θα δοθεί από το ΕΠΑλΘ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα δείχνουν ότι για την εν λόγω ενίσχυση μαζί με τις ενισχύσεις για πατάτα και θερμοκηπιακή ντομάτα θα υπάρξουν εξελίξεις και πιθανότατα ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.