Γενικευμένη κορωνοενίσχυση για τα θερμοκήπια, στοχευμένες οι παρεμβάσεις για το ροδάκινο

Για ακόμα μία εβδομάδα το έγκυρο και λεπτομερές ρεπορτάζ της «ΥΧ» σας μεταφέρει τις εξελίξεις στο μέτωπο των κορωνοπληρωμών, οι οποίες μπορούν να διακριθούν σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά τα αιτήματα του ΥΠΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοστολογημένες ενισχύσεις ανά προϊόν.

Αναλυτικότερα, το αίτημα της πλατείας Βάθη αφορά ενισχύσεις de minimis, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το βαμβάκι των παραγωγών από τη Ροδόπη, ενώ ακόμη ένα μικρό κονδύλι για θερμοκήπια του Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, εδώ βρίσκονται υπόλοιπα για τα φυτώρια καλλωπιστικών και οπωροφόρων (850.000 ευρώ). Το πιο σημαντικό κονδύλι που αναμένει την έγκριση του υπ. Οικονομικών αφορά τα σύκα για όλη την επικράτεια και έχει εκτιμηθεί σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα αιτήματα του ΥΠΑΑΤ που αφορούν κονδύλια κορωνοενισχύσεων και βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να πάρουν το «οk» από το Οικονομικών, τα ποσά θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου, έως τις 31/12/20. Σε διαφορετική περίπτωση, το εκάστοτε αίτημα θα πρέπει να επαναληφθεί. Για αυτόν τον λόγο δεν αναμένεται να υποβληθούν επιπλέον αιτήματα μέχρι το τέλος του έτους.

 

Υπόλοιπα προϊόντα

Το δεύτερο επίπεδο αφορά προϊόντα, τα οποία είναι ώριμα ώστε να στοιχειοθετηθεί αίτημα ενίσχυσης και το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε διαδικασία υπολογισμού του αιτούμενου ποσού. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται η χοιροτροφία (για την οποία βρέθηκε λύση, ώστε να δρομολογηθεί η στήριξη του κλάδου), θερμοκηπιακά προϊόντα για όλη την επικράτεια, πλην Κρήτης, και το θερινό καρπούζι. Τέλος, στο τρίτο επίπεδο εντάσσονται προϊόντα που βρίσκονται πιο μακριά ως προς την ένταξή τους σε ένα «πακέτο» κορωνοπληρωμών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται η πτηνοτροφία, το μέλι, η θερινή πατάτα, η οστρακοκαλλιέργεια και μία ενίσχυση για λίγες εκατοντάδες αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι είχαν παραδώσει κρέας, αλλά όχι γάλα. Στα παραπάνω προστέθηκε πρόσφατα και η ενίσχυση ροδάκινου, που θα καταβληθεί στοχευμένα σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού.