Κορωνοενισχύσεις: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για αιγοπρόβατα και λαϊκές αγορές

Εξελίξεις επίκεινται ως προς δύο καθεστώτα ενισχύσεων που αναμένουν δεκάδες χιλιάδες δικαιούχων σε όλη τη χώρα. Ο λόγος για τις ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και στους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», γίνεται προσπάθεια επίσπευσης της πληρωμής για τους πρώτους, ενώ σε ό,τι αφορά τους πωλητές λαϊκών αγορών απόψε αναμένονταν ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ, Ανάπτυξης & Επενδύσεων). Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο «τρέχει» η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για αιτήματα ενίσχυσης στους παράκτιους αλιείς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τον πράσινο τρύγο και την απόσταξη κρίσεως.

Αιγοπροβατοτρόφοι: Νεότερα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα ως προς το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των αιγοπροβατοτρόφων, ύψους 31 εκατ. ευρώ, σε 45.430 δικαιούχους. Όπως γνωστοποίησε στην «ΥΧ» ανώτατη κυβερνητική πηγή από το ΥΠΑΑΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λαμβάνοντας σωρεία μηνυμάτων από κτηνοτρόφους που αγωνιούν για την πληρωμή, ζήτησε από την Κομισιόν την επίσπευση της επεξεργασίας του αιτήματος της χώρας μας για την εν λόγω ενίσχυση, καθώς, ως είθισται, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ υπολειτουργούν τον Αύγουστο. Έτσι, πλέον, τα σενάρια είναι δύο, με το θετικό να προβλέπει εξελίξεις ακόμα και έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, η πληρωμή θα πάει για Σεπτέμβριο, όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ» στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.

Λαϊκές αγορές: Λίγες ώρες αργότερα από τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στον Μαραθώνα Αττικής για την εκδήλωση εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Η εκδήλωση (23/7, 8:00 μ.μ.) διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών και τον Αγροτικό Σύλλογο Μαραθώνα και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της κορωνοενίσχυσης που αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Πράσινος Τρύγος – Απόσταξη κρίσεως: Η υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις ύψους 2 και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έχει ολοκληρωθεί και τα αιτήματα εξετάζονται από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Παράκτιοι αλιείς: Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας «τρέχει» ήδη και θα κλείσει στις 28 Αυγούστου. Το συνολικό κονδύλι που θα πιστωθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Πατάτα – ντομάτα: Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το αίτημα ενίσχυσης για τους παραγωγούς πατάτας και ντομάτας, ενώ περισσότερα αναμένονται προσεχώς για τους παραγωγούς καρπουζιών.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της «ΥΧ» την Παρασκευή 24/7/2020