Κορωνοενισχύσεις: Πληρωμές, ένταξη νέων κτηνοτροφικών κλάδων και προκήρυξη του μέτρου για το ελαιόλαδο στον επικαιροποιημένο προγραμματισμό

Τη σειρά τους… θα περιμένουν για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω κορωνοϊού, με τους αλιείς και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών να προηγούνται, ενώ το ΥΠΑΑΤ εξετάζει και την έγκριση ένταξης νέων προϊόντων και κλάδων στις λεγόμενες «κορωνοπληρωμές». Παράλληλα, θέμα χρόνου αποτελεί η προκήρυξη του έκτακτου κορωνομέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχυθούν οι παραγωγοί ελαιοποιήσιμης/διπλής κατεύθυνσης ελιάς.

Πληρωμές

Μετά από μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, την περασμένη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου άρχισε να πιστώνεται σταδιακά το συνολικό ποσό, ύψους 29.887.590,34 ευρώ, σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Με βάση το ρεπορτάζ, περίπου 3.000 κτηνοτρόφοι δεν είχαν πληρωθεί μέχρι και χθες Πέμπτη 29/10, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ότι δεν λάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση. Σε στάση αναμονής βρίσκονται τώρα οι παράκτιοι αλιείς, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» σε προηγούμενο φύλλο της, θα ακολουθήσουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι ανέρχονται σε 15.000 δικαιούχους περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών θα αργήσουν να λάβουν τα χρήματά τους. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκαν από την Κομισιόν οι ενισχύσεις για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών, των πρώιμων καρπουζιών, της ανοιξιάτικης πατάτας και των θερμοκηπιακών κηπευτικών, ύψους 39.642.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», ότι το έγγραφο της Κομισιόν είχε εκ παραδρομής λανθασμένη τη διατύπωση των εκταρίων και αναμενόταν η σχετική ορθή επανάληψη της απόφασης.

Με βάση το αίτημα των ελληνικών αρχών, για την επιτραπέζια ελιά «Καλαμών», η ενίσχυση ορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα και αφορά 15.291 παραγωγούς. Για το πρώιμο καρπούζι, η ενίσχυση ανά δικαιούχο υπολογίζεται σε 300 ευρώ/στρέμμα και για την πατάτα σε περίπου 245 ευρώ/στρέμμα. 

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες προς ενίσχυση:

✱ Στην ντομάτα, η ενίσχυση φθάνει τα 540 ευρώ/στρέμμα.

✱ Στο αγγούρι, φθάνει τα 232 ευρώ/στρέμμα.

✱ Στη μελιτζάνα, φθάνει τα 300 ευρώ/στρέμμα.

Επιπλέον κλάδοι

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», στο ΥΠΑΑΤ εξετάζεται η προσθήκη επιπλέον κλάδων στις ενισχύσεις από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, με τη μελισσοκομία, την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία να βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου, στο ίδιο πακέτο θα ενταχθούν και οι παραγωγοί των μη πρώιμων καρπουζιών, ώστε να λάβουν στήριξη όσοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ελαιόλαδο

Αγωνία, όμως, υπάρχει και για την επικείμενη προκήρυξη του νέου μέτρου του ΠΑΑ 2014-2020 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, ύψους 126,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην υπογραφή του θεσμικού πλαισίου, ενώ δεν είχε λάβει ακόμη τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να «κερδίσει» χρόνο, όταν λάβει το «πράσινο φως». Η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα, καθώς η ένταξη των δικαιούχων πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΥΧ»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020