Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης φέτος, καθώς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι σοβαρότερες του αναμενομένου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 7 Ιουλίου.

Η ιταλική οικονομία σημειώνει ύφεση της τάξης του 11,2% φέτος, ενώ η ισπανική κατά 10,9%. Η Γαλλία θα είναι η τρίτη χειρότερη σε απόδοση, με ύφεση 10,6% το 2020. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ μετά τη Γερμανία.

Η φετινή ύφεση θα είναι βαθύτερη για όλη την Ευρώπη συνολικά, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαΐου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμπεριλάβει για πρώτη φορά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις οικονομικές προβλέψεις της. Στην περίπτωση της ευρωζώνης, η Επιτροπή αναμένει μείωση 8,7% του ΑΕΠ, έναν βαθμό υψηλότερη από την εαρινή πρόβλεψη. Αναθεώρησε, επίσης, ελαφρά προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται για το επόμενο έτος σε 6,1%.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία είναι υψηλή και οι κίνδυνοι παραμένουν. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την πιθανότητα εμφάνισης νέων εστιών κορωνοϊού, σοβαρότερης κάμψης στην αγορά εργασίας, εκτεταμένης αφερεγγυότητας μεταξύ των επιχειρήσεων, ανανεωμένης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανεπιτυχούς αποτελέσματος των εμπορικών συνομιλιών ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Δεδομένης της σοβαρής ύφεσης, η Τζεντιλόνι είπε ότι πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, καθώς θα συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στους επενδυτές.

www.euractiv.com