Κορωνοπληρωμές: Ενιαία προκήρυξη για το «7χίλιαρο» ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ

Η ελιά στα επιλέξιμα προϊόντα - Τι σχεδιάζεται για σταφύλι και βαμβάκι

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκολλήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι κορωνοπληρωμές για τα αιγοπρόβατα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτημάτων σε σπαράγγια και παραγωγούς λαϊκών αγορών. Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», σχεδιάζεται από το ΥΠΑΑΤ ενιαία προκήρυξη για το έκτακτο μέτρο του «7χίλιαρου», στην οποία αναμένεται να ενταχθούν ως επιλέξιμα μία σειρά προϊόντων, όπως η ελιά. Μάλιστα, το επιτελείο του υπουργείου παρακολουθεί προσεκτικά τον τρύγο που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με εξαιρετική ποιότητα, αλλά και υπό αντίξοες συνθήκες στην αγορά.

Στο νήμα τα αιγοπρόβατα

Οριακά εντός Αυγούστου φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τη χορήγηση της κορωνοενίσχυσης στα αιγοπρόβατα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η ανακοίνωση της έναρξης υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για τους αιγοπροβατοτρόφους είναι θέμα λίγων ημερών.

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή στην «ΥΧ», «τα περίπου 30 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης έχουν δεσμευθεί και απομένουν τα τυπικά, ώστε το κονδύλι να φύγει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Στη συνέχεια, αναμένεται η άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και η έναρξη της διαδικασίας της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων.

Οι ενισχύσεις που «τρέχουν»

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα στα οποία η διαδικασία υποβολής αιτημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα σπαράγγια κλείνει στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών θα είναι ανοιχτή έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, 28/8 εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για τους παράκτιους αλιείς.

Το μπέρδεμα με τους αλιείς, νομική λύση αναζητά ο Βορίδης

Μπέρδεμα προέκυψε εν τω μεταξύ με μια μικρή μερίδα αλιέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση ως προς τις επιλογές ενίσχυσής τους. Όπως ανέφεραν στην «ΥΧ» αλιείς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, στην αρχή υπέβαλαν αίτημα ενίσχυσης στη Διεύθυνση Αλιείας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, από στελέχη του ΥΠΑΑΤ τους δόθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν δικαιούντο να ενταχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης της Μέσης Αλιείας, για το οποίο η υποβολή αιτημάτων ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση που προβλέπεται ανά δικαιούχο του καθεστώτος της Μέσης Αλιείας αναμένεται να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη για τους παράκτιους αλιείς. Η υπόθεση φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς η εκτίμηση από τη Διεύθυνση Αλιείας είναι ότι οι εν λόγω αλιείς, που με μια πρώτη εκτίμηση δεν ξεπερνούν τους 100, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και στα δύο καθεστώτα.

Αντίθετα, η ΕΥΔ ΠΑΑ διαφωνεί. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να κριθεί από τους νομικούς χειρισμούς του υπουργού και του επιτελείου του, καθώς εξετάζεται κατά πόσο η διατύπωση του κοινοτικού πλαισίου για τη χορήγηση ενίσχυσης αφήνει κάποια περιθώρια ελιγμών.

Πολλά τα ερωτήματα και οι εκκρεμότητες

Παρά την πρόοδο στη διαμόρφωση του τοπίου των κορωνοπληρωμών, η ενίσχυση σε αρκετά προϊόντα παραμένει σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, υπάρχουν εμβληματικά προϊόντα από τα οποία βιοπορίζονται δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί και το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της εμπορικής τους σεζόν. Δύο εξ αυτών, το σταφύλι και το βαμβάκι, έχουν καιρό μπροστά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόσημο της φετινής παραγωγής.

Αυτήν τη στιγμή, και αν υπολογιστούν τα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής ή θα διατεθούν προσεχώς και συνυπολογιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν (Μέση Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργειες, Κρατική Συμμετοχή που θα προστεθεί στα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ κ.ά.) η εκτίμηση είναι ότι από το «ταμείο» των 150 εκατ. ευρώ που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, τα διαθέσιμα κυμαίνονται στα 40 εκατ. ευρώ.

Ένα τμήμα του εν λόγω κονδυλίου είναι πιθανόν να διατεθεί, κατ’ αρχάς, για τον τρύγο και υπό προϋποθέσεις για το βαμβάκι. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά προϊόντων που το ΥΠΑΑΤ αναμένεται να μεταφέρει στο «7χίλιαρο».

Μία ενιαία πρόσκληση, πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στη Βάθη έχουν καταλήξει σε μία ενιαία προκήρυξη για το «7χίλιαρο» χωρίς ακόμα να είναι γνωστό πότε αυτή θα ανακοινωθεί, ενώ απομένουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες να ξεκαθαρίσουν αναφορικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Επιπλέον, απομένει να αποσαφηνιστεί εάν, εκτός από μεμονωμένους παραγωγούς, θα μπορούν να ενταχθούν και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» το εν λόγω «ταμείο» αναμένεται να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα με 110 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν περί τα 90 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ που θα «κουμπώσει» η εθνική συμμετοχή, περίπου 20 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα που αναμένεται να ενισχυθούν από το «7χίλιαρο» είναι τα εξής:

✱ Ελιά: Από το ΥΠΑΑΤ είχε εξαγγελθεί η πρόθεση στήριξης στην επιτραπέζια ελιά, με τους παραγωγούς να μετρούν μεγάλες ζημιές εξαιτίας του πλήγματος στην ΗΟRECA (ξενοδοχεία, εστίαση) λόγω κορωνοϊού. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η επιτραπέζια ελιά θα μεταφερθεί στο «7χίλιαρο».

✱ Ντομάτα: Το ΥΠΑΑΤ θεωρεί ότι πρόκειται για το προϊόν που χτυπήθηκε περισσότερο την περίοδο κλεισίματος των συνόρων, με συνέπεια να καταρρεύσουν οι εξαγωγές. Σε συνδυασμό με το κλείσιμο της εστίασης και των ξενοδοχείων, το πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου είναι υπέρ της ενίσχυσης, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω ενισχύσεις σε μικρότερης εμβέλειας κηπευτικά.

✱ Πατάτα: Και εδώ το υπουργείο θεωρεί ότι πρόκειται για προϊόν που έχει δεχθεί πλήγμα την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στη Βάθη επικρατεί προβληματισμός, γιατί στο πρόσφατο ΟΣΔΕ προέκυψε… υπερδιπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων, γεγονός που επιδέχεται προσεκτική μελέτη για να αποφευχθούν καιροσκοπικές πρακτικές.

✱ Πτηνοτροφία – Χοιροτροφία: Κατά το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων απέσπασαν, κατ’ αρχάς, θετική διάθεση από το υπουργείο να ενισχύσει τους δύο κλάδους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτή την περίοδο εξετάζεται το ύψος των ενισχύσεων στους ανωτέρω τομείς.

✱ Καρπούζι: Στο κάδρο παραμένει και το εν λόγω προϊόν, καθώς, όπως είχε καταγράψει εκτενώς η «ΥΧ», οι συνέπειες από τον κορωνοϊό είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο, ενώ και η ζήτηση, ελλείψει τουρισμού, καταποντίστηκε.