Κορωνοπληρωμές: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για μια πλειάδα προϊόντων

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν οι παραγωγοί να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενίσχυσης σε μια πλειάδα προϊόντων, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όπως πρώτη είχε γνωστοποιήσει με έγκυρο και συνεπές ρεπορτάζ η «ΥΧ», η ενίσχυση για ορισμένα προϊόντα βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με άλλα, ενώ κάποια βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης, δηλαδή κατά πόσο τεκμηριώνεται ζημία λόγω πανδημίας και, επομένως, μπορεί να στοιχειοθετηθεί αίτημα ενίσχυσης.

Από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ (χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξαντληθούν πλήρως) για κορωνοενισχύσεις, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» είχε αναδείξει κατά το τελευταίο διάστημα μια λίστα με προϊόντα. Σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνονται τα σύκα, η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, το υπαίθριο καρπούζι και το σταφύλι. Εκ των ανωτέρω, πιο ώριμη να προχωρήσει είναι η ενίσχυση στους χοιροτρόφους. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη στην οινοποιία, μέσω του μέτρου της απόσταξης κρίσης και για το 2021, κάτι που αποφασίστηκε πρόσφατα από την ΕΕ.

Σε φάση εξέτασης παραμένουν το μέλι, η θερινή πατάτα, η οστρακοκαλλιέργεια, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και το ροδάκινο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι λίγο πριν από την αλλαγή ηγεσίας, στη Βάθη εξεταζόταν το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το καθεστώς ενίσχυσης για την επιτραπέζια ελιά, ώστε να ενισχυθούν οι παραγωγοί πλην της Καλαμών, που είχαν εγείρει αντιδράσεις, γιατί δεν ήταν μέσα στην πληρωμή.

 

Εξετάζεται το βαμβάκι

Όπως είχε γράψει η «ΥΧ», εδώ και αρκετούς μήνες, η περίπτωση του βαμβακιού θα εξεταζόταν με την ολοκλήρωση της εκκοκκιστικής περιόδου (δηλαδή τώρα), όταν θα ήταν γνωστές οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. Μεσολάβησε, βέβαια, ο «Ιανός» και οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία. Αυτήν τη στιγμή, το θέμα της κορωνοενίσχυσης στο βαμβάκι είναι στο τραπέζι και εξετάζεται. Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτήν τη στιγμή διερευνάται αν πράγματι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενίσχυση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, που, όμως, δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις μη ικανοποιητικές τιμές με τις οποίες αμείβεται το προϊόν από τα εκκοκκιστήρια.