Κωρονοπληρωμές: Ποινές για ανύπαρκτα κοπάδια, τι ισχύει για λαϊκές και αλιείς

Μετά από μακρά περίοδο αναμονής και ανατροπές της τελευταίας στιγμής, η πληρωμή του «4ευρου» στους αιγοπροβατοτρόφους αναμένεται να πραγματοποιηθεί χωρίς άλλες αναβολές.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ, μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ελαφρώς μικρότερη ενίσχυση ανά ζώο (3,9 ευρώ). Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι κατά τις διασταυρώσεις των στοιχείων των αιτημάτων πληρωμής προέκυψαν ορισμένοι επιτήδειοι που δήλωσαν ανύπαρκτα ζώα.

Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την καταβολή των χρημάτων στους καθ’ όλα νόμιμους δικαιούχους, ωστόσο αναμένεται να προκριθεί η «σολομώντεια» λύση της πληρωμής όλων και της εν συνεχεία αποστολής σημειωμάτων για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σε όσους προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις κατά την αίτησή τους.

Επιπλέον, θα υπάρξουν και ποινικές συνέπειες για τους παρανομούντες.

Πιστώνονται σταδιακά οι κορωνοπληρωμές των αιγοπροβατοτρόφων

Ακολουθούν παράκτιοι και λαϊκές

Μετά τα αιγοπρόβατα, αναμένεται η πληρωμή των 9.900 δικαιούχων παράκτιων αλιέων. Σε ό,τι αφορά τους 15.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών, προς ολοκλήρωση βαίνει μια χρονοβόρα διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων (ΑΦΜ, ΚΑΔ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μόλις δοθεί το «οκ» από την ΑΑΔΕ, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων, που είναι δεδομένα δυσαρεστημένοι από τη μακρά αναμονή, καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων έχει κλείσει εδώ και έναν μήνα.

Πώς μοιράζονται την ενίσχυση ελιά, πατάτα και θερμοκηπιακά

Τέταρτη κατά σειρά πληρωμή είναι η πρόσφατα ανακοινωθείσα από την Κομισιόν ενίσχυση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το κονδύλι των περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί ως εξής: Ελιά Καλαμών 13 εκατομμύρια ευρώ, 14 εκατ. ευρώ η ανοιξιάτικη πατάτα, πρώιμο καρπούζι 3 εκατ.ευρώ και περίπου 10 εκατ. ευρώ τα κηπευτικά της Κρήτης (ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα).