Στην κορυφή των προτιμήσεων και φέτος η γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Στην κορυφή των προτιμήσεων και φέτος η γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

«Πρωταγωνίστρια» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού θα είναι και φέτος η «made in… Αμερικανική Γεωργική Σχολή» γαλοπούλα. Είναι πασίγνωστη για τη γεύση και την ποιότητά της και έχει πια κατακτήσει μόνιμη θέση στην πιο εορταστική οικογενειακή συγκέντρωση του χρόνου. Πριν από σχεδόν μισό αιώνα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έως και σήμερα εκπληρώνει τους ίδιους σκοπούς και τις διαθέτει στην ελληνική αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εκτρέφονται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας τους γίνεται παρουσία κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου.

Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο. Η διατροφή τους πραγματοποιείται με επιλεγμένες ζωοτροφές, πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος του καταναλωτή.

Η κατανάλωση της γαλοπούλας στο Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, οι οποίες αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα έλκει την καταγωγή της από την Αμερικανική Ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν.

Η διάθεση των γαλόπουλων γίνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα από επιλεγμένα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται, πως τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπολοίπων προϊόντων της Σχολής- στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Μετά 114 χρόνια «ζωής», η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει προσηλωμένη στην σύντηξη της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και της επιστημονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ιδρύματος.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

 

ΑΝΑ 100g

ΑΝΑ 250g*

Ενέργεια

 

102,95 kcal

435,35 kjoule

257,38 kcal

1.088,38 kjoule

Πρωτείνες

21,60 g

54,00 g

Υδατάνθρακες

Εκ των οποίων Σάκχαρα

<0,20 g

<0,20 g

<0,50 g

<0,50 g

Λιπαρά

Εκ των οποίων Κορεσμένα

Μονοακόρεστα

Πολυακόρεστα

1,75 g

0,53 g

0,52 g

0,65 g

4,38 g

1,33 g

1,30 g

1,63 g

Χοληστερόλη

55,25 mg

138,13 mg

Εδώδιμες Ίνες

0 g

0 g

Νάτριο

0,09 g

0,23 g

*Συνήθως μια μερίδα κρέατος γαλοπούλας είναι 250g