Κώστας Πουλάκης: Η αμπελουργία και η γεωργία ακριβείας τον κράτησαν στον πρωτογενή τομέα

Για κάποιον νέο που μένει στη Αττική, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα σίγουρα δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πιθανών επαγγελμάτων του. Για τον 22χρονο Κώστα Πουλάκη όμως, το πάθος του για την αμπελουργία, αλλά και τα οφέλη της γεωργίας ακριβείας τον ώθησαν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Έχοντας το οικογενειακό αγροτικό υπόβαθρο, αποφάσισε παράλληλα να διδαχθεί τον σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας, που μεταφράζεται σε σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Η απόφασή του αυτή τον οδήγησε στο Perrotis College και στο Τμήμα Agro-Environmental Systems Management με κατεύθυνση τη γεωργία ακριβείας.

«Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αμπελουργία, έψαχνα να βρω το αντικείμενο εκείνο που θα με βοηθήσει να εξελιχθώ περισσότερο. Με αφορμή και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, που θέτει στο επίκεντρο την τεχνολογία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και όταν είδα τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη σχολή, κατέληξα ότι ο κλάδος της γεωργίας ακριβείας ήταν αυτό που χρειαζόμουν», αναφέρει ο Κώστας στην «ΥΧ».

Μαθήματα

Τα μαθήματα που παρακολουθεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα για τις απαιτήσεις μιας αγροδιατροφικής μονάδας. «Η σχολή εκπαιδεύει τους σπουδαστές για τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Πραγματοποιούνται, δηλαδή, μαθήματα marketing και management, αλλά και μαθήματα φυτοπαθολογίας, ώστε να αποκτήσει κάποιος ένα ευρύ πεδίο γνώσεων για όσα χρειάζονται.

Στο τρίτο έτος που βρίσκομαι εγώ, παρακολουθούμε μαθήματα, τα οποία σχετίζονται με τα σύγχρονα συστήματα. Μαθαίνουμε ποια είναι τα συστήματα γεωργίας ακριβείας και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να λάβουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, κάνουμε ήδη χαρτογραφήσεις, πώς να μαζεύουμε δεδομένα από το χωράφι να τα βάζουμε ψηφιακά πάνω σε χάρτη και να τον ερμηνεύουμε, όπως επίσης μαθαίνουμε και για τεχνολογικά συστήματα που αφορούν τους ελκυστήρες και τα παρελκόμενα», τονίζει ο ίδιος.

Γεωργία ακριβείας

Για τον Κώστα, τα συστήματα γεωργίας ακριβείας είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο αγρότης να μειώσει το κόστος του και να δώσει υπεραξία στο προϊόν του. Όπως αναφέρει, «τα συστήματα γεωργίας ακριβείας μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω για να τα αποκτήσει κανείς, ωστόσο, η μείωση του κόστους παραγωγής φέρνει την απόσβεση της επένδυσης, έχοντας παράλληλα το καλύτερο αποτέλεσμα για την παραγωγή σου».

Με τα νέα δεδομένα που φέρνει η ΚΑΠ, οι αγρότες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα νέα τεχνολογικά συστήματα. Αυτή είναι η άποψη του Κώστα που ως νέος αγρότης αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα δείξουν τόσο στους νέους αγρότες όσο και στους μεγαλύτερους ότι τα πράγματα στον αγροτικό τομέα έχουν ήδη αλλάξει.