Κόστος παραγωγής: Επιβράδυνση των ανατιμήσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το Δελτίο Τύπου Εκροών-Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο του 2023 καταγράφει την επιβράδυνση της αύξησης του κόστους παραγωγής. Καταγράφει όμως και νέες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα εφόδια σε ετήσια βάση, σε συνέχεια του εφιαλτικού 2022, το οποίο είχε κλείσει με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, εφοδίων και κόστους συντήρησης.

Συμπερασματικά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι η κατάσταση να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και μόνο εάν επέλθουν ουσιαστικές μειώσεις τιμών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0% έναντι αύξησης 26,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Μαρτίου 2022 με τον Μάρτιο 2021».

Η αύξηση του δείκτη οφείλεται: α) Στην αύξηση κατά 0,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας «Ζωοτροφές» και β) στην αύξηση κατά 10,6% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,2%.

Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023 παρουσίασε αύξηση 19,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις στα εφόδια

Ανατρέχοντας στις ετήσιες μεταβολές των τιμών των επιμέρους κατηγοριών στην κατηγορία «Αναλώσιμα μέσα», μπορεί κανείς να δει την έκταση της αύξησης του κόστους παραγωγής καθώς, μετά την εκρηκτική αύξηση της περιόδου 2022/2021, τη φετινή χρονιά έχουν επέλθει νέες ανατιμήσεις, με εξαίρεση την κατηγορία «Ενέργεια και λιπαντικά»: Εκεί φέτος καταγράφεται μείωση 13,5%, αλλά με αύξηση την αμέσως προηγούμενη χρονιά 53,7%.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο ολλανδικό χρηματιστήριο η τιμή της Μεγαβατώρας έπεσε κάτω από τα 33 ευρώ (12/05/23) διατηρώντας πτωτική τάση, τη στιγμή που πέρσι τέτοια περίοδο η τιμή ήταν υπερδιπλάσια. Βεβαίως, ο επόμενος κρίσιμος σκόπελος θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας, με την ΕΕ ωστόσο να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη σε επίπεδο αποθεματικών. Στα λιπάσματα, η ετήσια αύξηση τιμών φτάνει το 9,3%, η οποία προστίθεται στη μεγάλη αύξηση της προηγούμενης σεζόν (+57,2%). Το ίδιο στις ζωοτροφές, με αύξηση 7,4%, επίσης να προστίθεται στην αύξηση της περασμένης χρονιάς (+23%).

Ίδια εικόνα στα γεωργικά φάρμακα (+5,6 %) στους σπόρους (+6,8%) και στα κτηνιατρικά φάρμακα (+6,8%), όλα με αυξήσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μεγάλες είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται φέτος σε συντήρηση και επισκευή κτηριακού (+12,6%) και μηχανολογικού (+11,8%) εξοπλισμού.