Κόστος Παραγωγής: Σβήνουν-γράφουν τα µέτρα στήριξης πριν το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες

Ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας (24/5), οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ απέστειλαν τις θέσεις τους στη γαλλική προεδρία, διαμορφώνοντας ένα έγγραφο εργασίας με θέμα τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα λόγω του πολέμου.

Χαρακτηριστικές της ασφυκτικής κατάστασης είναι οι αναφορές ακόμα και για χρεοκοπία των αγροτών, ενώ άλλες αντιπροσωπείες αναφέρονται σε πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών στα εφόδια και συγκεκριμένα για διπλασιασμό έως τετραπλασιασμό σε σχέση με πριν.

Θέσεις κατέθεσαν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για ορισμένες εκ των χωρών, ήδη έχουν εγκριθεί κονδύλια για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ρουμανία: Πολλοί αγρότες δεν έβαλαν λιπάσματα

«Από τη στιγμή που οι πόροι για τη στήριξη των παραγωγών δεν επαρκούν, οι εκμεταλλεύσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους. Την ίδια περίοδο, δεδομένης της αύξησης του κόστους στις τιμές λιπασμάτων, πολλοί αγρότες έχουν εγκαταλείψει τη λίπανση ή μείωσαν τη χρήση λιπασμάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής», τονίζει η Ρουμανία.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι περισσότεροι τομείς έχουν επηρεαστεί, από τα δημητριακά, τα φρούτα και τα κηπευτικά, μέχρι τις εκτροφές για πουλερικά, βόειο κρέας και προβατοτροφία. Όπως αναφέρεται, «στην αγορά των ζωοτροφών η αύξηση των τιμών είναι τόσο μεγάλη, που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες παραγωγής ή ακόμα και στη χρεοκοπία πολλών αγροτών».

Βουλγαρία: Εκτίναξη των τιμών σε δημητριακά και ελαιούχους

Η αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας σημειώνει ότι, έως τις 11 Μαΐου, η μέση τιμή αγοράς για το καλαμπόκι ήταν αυξημένη κατά 55% σε σχέση με πέρσι, το ίδιο και στον ηλίανθο. Στο μαλακό σιτάρι, η αύξηση πλησιάζει το 68%. Στα μέσα Μαΐου, οι τιμές λιανικής για το αλεύρι και το ψωμί στη χώρα σημείωναν αύξηση από 33,8% έως 45,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η αύξηση της τιμής του ηλιέλαιου έφτασε το 81% στη χονδρική και το 57% στη λιανική.

Στις σύνθετες ζωοτροφές, οι αυξήσεις ήταν αντίστοιχες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή των πουλερικών στη λιανική από 39,7% έως 55,9%, ενώ στο αρνί από 29,3% έως 37% σε σχέση με πέρσι. Έως τις 11 Μαΐου, η τιμή χονδρικής στις ντομάτες είχε αυξηθεί πάνω από 200% και στη λιανική κατά 77%.

Τσεχία: Κάτω από το όριο βιωσιμότητας οι χοιροτρόφοι

«Παρά την αύξηση στην τιμή παραγωγού στο χοιρινό, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι παραγωγοί βρίσκονται κάτω από το όριο της κερδοφορίας», επισημαίνει η αντιπροσωπεία της Τσεχίας, ενώ προσθέτει ότι η επείγουσα οικονομική στήριξη του Κανονισμού της Κομισιόν της 23ης Μαρτίου θα κατευθυνθεί κυρίως στον τομέα της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας.

«Όλοι οι τομείς έχουν επηρεαστεί από τη διαρκή αύξηση στις τιμές των εισροών (κυρίως της ενέργειας, των καυσίμων και των ζωοτροφών) εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης», αναφέρουν οι Τσέχοι.

Εσθονία: Έως τετραπλάσιες οι τιμές στα λιπάσματα

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή σιτηρών, η αντιπροσωπεία της Εσθονίας έκανε λόγο για αύξηση των τιμών των λιπασμάτων έως τέσσερις φορές και των καυσίμων κατά 60%.

Λετονία: Δραματική αύξηση των ζωοτροφών

«Επακόλουθο της κήρυξης του πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι η δραματική αύξηση τιμών στις ζωοτροφές: Η τιμή αγοράς μαλακού σίτου αυξήθηκε 59%, κτηνοτροφικού κριθαριού κατά 78%, κτηνοτροφικής σίκαλης 114% και βρόμης 95% σε σχέση με έναν χρόνο πριν», αναφέρει μεταξύ άλλων η τοποθέτηση της χώρας της Βαλτικής.

Βέλγιο: Επιπλέον πίεση στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών

«Τη στιγμή που τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών ήδη πιέζονταν από την αύξηση του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα της ενέργειας, η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόσθεσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και τις εκτροφές. Ιδιαίτερα στη χοιροτροφία όπου το κόστος των ζωοτροφών αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού κόστους, οι επιπτώσεις ήταν πιο μεγάλες».