Κότες… συγκάτοικοι, το μυστικό της αποπαρασίτωσης των αιγών

Κότες… συγκάτοικοι, το μυστικό της αποπαρασίτωσης των αιγών

Έναν φυσικό τρόπο καταπολέμησης και μείωσης των παράσιτων που επηρεάζουν τις αίγες ανακάλυψαν δύο βιοκαλλιεργητές από την Ιταλία. Αυτός δεν είναι άλλος από το να τους βάλει «παρέα» στον χώρο εκτροφής τους, μαύρες όρνιθες ωοπαραγωγής, οι οποίες και αρέσκονται στην κατανάλωση των προνυμφών από τα παράσιτα.

Είναι γνωστό πως τα παράσιτα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις αίγες, με ποικίλες επιπτώσεις, που πολλές φορές μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα. Στα πλαίσια της βιώσιμης γεωργίας, οι Emanuele La Barbera και Alessandra Rabittiis, κτηνοτρόφοι από την Ιταλία που διατηρούν ένα κοπάδι με εβδομήντα αλπικά κατσίκια για την παραγωγή βιολογικών τυροκομικών προϊόντων, ήθελαν να βρουν μια «βιώσιμη» λύση για τα ζώα που υπέφεραν από την επιδρομή των παράσιτων.

Συγκεκριμένα, ο Emanuele, που έχει σπουδάσει κτηνιατρική με εξειδίκευση στην κτηνοτροφία, αποφάσισε να πειραματιστεί, ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνος του. Έτσι, στο αγρόκτημα τους, που βρίσκεται στην Ούμπρια, σε υψόμετρο 500μ., αποφάσισε να εισάγει στη μονάδα ένα μικρό πληθυσμό της φυλής των μαύρων όρνιθων ωοπαραγωγής, καθώς, όπως πίστευε, «αυτές οι κότες αποτελούν φυσικό θηρευτή των παρασίτων που προσβάλλουν τις κατσίκες».

Στην αρχή το έκανε διστακτικά, καθώς δεν ήξερε πως θα αντιδράσουν τα ζώα σε αυτήν την πρωτότυπη συμβίωσή, αλλά γρήγορα παρατήρησε πώς κατά τη διάρκεια της φάσης αξιολόγησης, «οι νεοσσοί κάθονταν κάτω από τις αίγες ή στις πλάτες τους, παρέχοντας ζεστασιά και προστασία ενώ σε αντάλλαγμα τρέφονταν με τις προνύμφες των παρασίτων αλλά και τις μύγες που “παρενοχλούσαν” τα ζώα», περιγράφει ο βιοκαλλιέργητης.

Όπως αναφέρει ο Emanuele, τα παράσιτα «μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος των αιγών και γι’ αυτό πολλοί κτηνοτρόφοι καταφεύγουν στη χρήση χημικών σκευασμάτων για την καταπολέμησή τους. Αυτή η μέθοδος είναι ένας φυσικός, βιολογικός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης, που μετατρέπει τη μονάδα σε μία πολυλειτουργική μονάδα».

Συστήνει, δε, την εισαγωγή των συγκεκριμένων πτηνών σε μία αιγοκτηνοτροφική εκμετάλλευση και ως μία επιπλέον πηγή εισοδήματος από την εμπορία των υποπροϊόντων τους (αβγών, κρέας), ενώ δεν απαιτείται κανένα επιπλέον κόστος για τη σίτισή τους.